Pôvodne boli ako spodná bielizeň ukryté pod bundou, viackrát takmer upadli do zabudnutia, ale dnes sú opäť súčasťou šatníkov štýlových mužov. Traky sú nepochybne jedným z najzaujímavejších doplnkov, ktoré sa prebojovali späť do pánskych šatníkov a tým aj do sveta módy.

Podobne ako ozdobné vreckovky, aj traky sa mnohokrát ocitli na dne skrine, vyčkávajúc svoj slávny návrat, ako sa to stalo pred niekoľkými rokmi. Odvtedy, či už s klipsami alebo gombíkmi, sa stali neoddeliteľnou súčasťou skutočne extravagantných pánskych šatníkov.

Zdroj: Unsplash

​Popruhy nosené na oboch ramenách, sa pôvodne používali ako držiak nohavíc a ich história siaha do 18. storočia vo Francúzsku. Spočiatku tenké stužkové pásky, boli nenápadne pripevnené ku gombíkovej dierke nohavíc pod kabátom a považovali sa za spodnú bielizeň.

Nezakryté traky boli za odvážne považované natoľko, že v roku 1938 sa na Long Islande pokúsili o zákaz ich nosenia bez kabátov. Hoci zákaz pre nevôľu obyvateľov trval len krátko, traky sa ako módny doplnok na výslnie dostali až v 60. a 70. rokoch.
Zdroj: Wikimedia

​Traky sa začali nosiť na začiatku 19. storočia k nohaviciam s vysokým driekom, ktoré sa nedali dobre upevniť pomocou opasku. Riešenie navrhol v roku 1922 britský dizajnér Albert Thurston, ktorý ich k nohaviciam pripevnil pomocou koženého pútka. Úspech jeho spoločnosti nedokazuje nič lepšie, ako fakt, že firma funguje dodnes a ponúka široký sortiment trakov.

Zo začiatku mali len tvar písmena H, neskôr sa pre lepšie držanie na chrbte objavili riešenia v podobe písmen X a Y. V súčasnosti existujú všetky tri modely, ale najviac sú rozšírené posledné dva menované.
Zdroj: Shutterstock

​Okrem modelov so zapínaním na gombíky, sa v roku 1894 začali vyrábať aj verzie s kovovou klipsou, čo uľahčilo ich používanie bez šitia gombíkov na pás nohavíc.

Traky sa stali čoskoro veľmi populárne. Údajne ich s obľubou nosil aj samotný Napoleon Bonaparte. A aj keď ich v 20. storočí vytlačil opasok v nohaviciach s nízkym driekom, ako módny doplnok nikdy skutočne nezmizli.

Ako tvrdil Dr. V. S. Cheney z Chicaga:

 „Opasok je príčinou veľkého brucha.“

A práve preto svojim pacientom okrem pravidelného pohybu predpisoval aj nosenie trakov. Okrem tohto lekárskeho odporúčania nenechali trend trakov zaniknúť ani osobnosti, akými boli Humphrey Bogart, britský herec Ralph Richardson, ale ich veľkým fanúšikom bol aj Franklin Delano Roosevelt, ktorý mal ako politik mnohých nasledovateľov, čím predaj trakov vystrelil do nebies.

Humphrey Bogart ich okrem filmového plátna rád nosil aj v súkromí. Humphrey Bogart ich okrem filmového plátna rád nosil aj v súkromí. Zdroj: Wikimedia

​V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sa traky opäť dostali na výslnie. Už sa nenosili len pre svoj účel, ale aj ako módny doplnok. Prvýkrát sa objavili ako každodenný doplnok imidžu britských skinheadov a na filmovom plátne ich v Mechanickom pomaranči Stanleyho Kubricka nosil najznámejší chuligán všetkých čias, Alex DeLarge.

Kubrickovho Alexa nasledovali také zvučné mená ako Robert de Niro ako Vito Corleone v Krstnom otcovi II alebo zlodeji Robert Redford a Paul Newman vo filme Podraz.

Ale aj reklamný mág David Ogilvy, sa v neskoršom veku pridal ku štýlovým mužom a okrem typickej fajky Sherlocka Holmesa, nosil s obľubou červené traky.

Zdroj: Unsplash

​V 70. rokoch sa po vzore unisex štýlu Annie Hall objavili traky aj v dámskych šatníkoch a až do 90. rokov ich nosili ako tínedžeri, tak biznismeni typu Gordona Gekka (Michael Douglas) z filmu Wall Street.

Od 1990 až do roku 2000 takmer upadli do zabudnutia, ale nie navždy. Vďaka hip-hopovému štýlu Fonzwortha Bentleyho, sa traky vrátili do módy spolu s fúzikmi a klobúkom Fedora typickými pre začiatok 20. storočia. A aj na filmové plátna. Nosili ich Leonardo di Caprio ako Jay Gatsby a tiež Ryan Gosling ako policajt v Lovcoch gangstrov.

Zdroj: Youtube

​Ale najväčším milovníkom trakov je určite viacnásobne ocenený novinár Larry King, bývalý americký televízny hlásateľ, dnes už na dôchodku, ktorý ich má v zásobe asi 150 kusov.

S gombíkom alebo klipsou?

Napriek tomu, že traky zo skutočne elegantných a vysoko kvalitných materiálov, ako je hodváb, môžu byť k nohaviciam pripevnené iba pomocou gombíka, klipsové riešenie je stále bežnejšie a to aj v prípade nohavíc s pútkami na opasok. Pre tých, ktorí s trakmi iba začínajú, je rozhodne jednoduchšie mať zo začiatku traky s klipsami. Ak ich ale chcete nosiť k obleku, odporúča sa mať gombíkovú verziu.

Zdroj: Unsplash

​Rovnako ako starostlivo vyberaný a prichytený motýlik, či poskladaná ozdobná vreckovka, aj traky vám pomôžu vaše oblečenie vyzdvihnúť na vyššiu úroveň. Niektoré pravidlá však stoja za pozornosť:

  • kožené pútka trakov, ktorými sú pripevnené k nohaviciam by mali byť rovnakej farby ako je farba vašich topánok
  • čo sa týka vzorov a farby, dbajte na to, aby mali správny kontrast, prípadne ladili s vašimi ponožkami, nohavicami a košeľou
  • samozrejme, nikdy ich nenoste spolu s opaskom. Ako  tvrdí odborník magazínu GQ Style:
„Vždy, keď vidím chlapa s opaskom a trakmi zároveň, pomyslím si – hľa, pesimista. Muži, ktorí nosia tieto dva doplnky naraz, pravdepodobne všade vláčia so sebou dáždnik počas slnečného dňa…” 
Zdroj: Hespokestyle