Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jedinečný štýl alfasamcov: História najznámejšej leteckej bundy
Zdielať na
Chill

Jedinečný štýl alfasamcov: História najznámejšej leteckej bundy

Zdroj: Alpha Industries

Spoločnosť Alpha Industries oslávila pred tromi rokmi okrúhle jubileum – bolo to presne 60 rokov, čo začala s výrobou najznámejšej značky leteckých búnd.

História značky Alpha Industries, ako jedného z mnohých výrobcov výstroja americkej armády, je pomerne dlhá a úspešná.

Keď v roku 1959 otvorila svoju prvú prevádzku v Knoxville, začala pre americké ministerstvo obrany vyrábať legendárne letecké bundy M-65. Ministerstvo obrany od nej nakupuje výstroj a oblečenie pre svoje letectvo, armádu, námorníctvo a námornú pechotu až dodnes, keďže vyhovuje jeho najnáročnejším požiadavkám a nárokom.

Tri pásiky

Predtým, než ktokoľvek poznal názov Alpha, si tri pásiky vyslúžili vážny obdiv v kruhoch nadšencov vojenského oblečenia. Po celých Spojených štátoch pátrali ľudia v rôznych second handoch po vetrovkách s tromi pásikmi a vojenskými vyznamenaniami. Za tým všetkým stojí celkom zaujímavý príbeh.

Po tom, čo spoločnosť Alpha uzavrela zmluvu s armádou, jej vznikli veľké prebytky. Aby toto oblečenie nevyšlo nazmar a továrne mohli ďalej pracovať v nastavenom tempe, pokračovali vo výrobe týchto búnd, s rovnakými prísnymi vojenskými kritériami. Prebytok z výroby potom predávali do obchodov. Samozrejme, museli ich z interných dôvodov nejakým spôsobom odlíšiť od tých, ktoré vyrábali a dodávali pre armádu.

Bundy pre armádu odlíšili čiernym prúžkom v logu, kým takzvané "civilné" bundy dostali iné označenie, na ktorom od seba informácie oddeľovali tri prúžky. V podstate je medzi "civilnými" a vojenskými bundami iba tento jeden malý rozdiel .

Alpha Industries

​Aj ostatné firmy vyrábali bundy pre verejnosť, ale oddeľovali ich od vojenských iným spôsobom. Vyrábali ich z lacnejšieho materiálu (ľahšia látka, tenšia izolácia, slabšie zipsy, patentové gombíky).

Časom došli nadšenci použitého vojenského oblečenia na to, že bundy s tromi pásikmi sú rovnakej kvality ako vojenské, ktoré nosili americkí vojaci. Ak si pozornejšie pozriete logo značky Alpha, zreteľne vidíte, že tri pásiky sa časom integrovali do loga, ktoré symbolizuje firmu a všetky jej výrobky.

Svetoznáma

Názov firmy Alpha sa stal svetoznámym počnúc Spojenými štátmi, Európou a Japonskom končiac. V Japonsku raz na čakacej listine jediného obchodu so značkou Alpha bolo až 900 ľudí, ktorí sa tešili, že sa raz bundy Alpha dostanú až ku nim.

Alpha aj naďalej vyrába rovnako kvalitné veci ako v roku 1959, s tým rozdielom, že dnes upravujú svoje oblečenie, aby vyhoveli každodenným požiadavkám bežného užívateľa. Alpha je jednou z najvyhľadávanejších legendárnych značiek v Európe a v zámorí.

Originál

Nikdy nepoľavte vo svojich nárokoch. Ak je falzifikácia jednou z najvyšších foriem poklony, je nutné bundám Alpha udeliť pochvalu najvyššieho rangu, keďže na celom svete, sa vyrába obrovské množstvo ich lacných a nekvalitných napodobenín.

Tu sú hlavné poznávacie znaky, podľa ktorých viete bezpečne rozoznať, či ide o originál:

  • prvým a najjednoduchším spôsobom, ako rozoznať originál od napodobeniny, je logo firmy s tromi pásikmi vo vnútri bundy pri pútku na zavesenie
  • toto logo sa nachádza aj na rukáve a tiež vo vačku
  • pozrite si priložený podrobný návod, na ktorom sa nachádzajú identifikačné znaky typu a tiež tri pásiky
  • skontrolujte si bundu hmatom: bundy Alpha sú vyrábané z ťažšieho, kvalitnejšieho materiálu ako ostatné
  • skontrolujte si, či sa na zipse nachádza logo a nápis Alpha.

Nezabudnite, originál je len jeden.

Súvisiace články