Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vystúpte do výšok s náramkovými legendami: Breitling Navitimer!
Zdielať na

Vystúpte do výšok s náramkovými legendami: Breitling Navitimer!

Zdroj: Breitling

Pozbierali sme pre vás náramkové hodinky, ktoré si zaslúžia, aby ste o nich vedeli, prečo sa stali legendárnymi.

Navigation & Timer 

Rovnako ako sa Rolex spája s vodou a TAG Heuer s motoristickým športom, spojila sa v polovici minulého storočia značka Breitling s letectvom.

V roku 1884 založil značku León Breitling a v roku 1892 v La Chaux-de-Fonds spoločnosť s názvom G. Léon Breitling SA Montbrillant Watch Factory. Po jeho smrti ju prevzal jeho syn Gaston, ktorý sa začal postupne približovať k letectvu. V roku 1915 vyrobil prvé hodinky určené pilotom.

V nasledujúcich desaťročiach, sa Breitling stal oficiálnym dodávateľom Britského kráľovského letectva a neskôr amerických ozbrojených síl, čím sa dostávame k polovici storočia, presnejšie roku 1952, keď Breitling predstavil Navitimer, nástupcu modelu Chronograph.

Breitling

​Ku korunke postupne pribudlo  jedno a neskôr dve tlačidlá, ktoré ju nahradili pri zastavení a resetovaní stopiek. Hodinky sa stali praktickou pomôckou pilotov, ktorí dokázali zistiť množstvo dôležitých dát počas letu pomocou krútiacej sa lunety a logaritmickej stupnici na ciferníku.

Breitling

​Priemerná rýchlosť, priemerná spotreba, rýchlosť stúpania a klesania - to všetko boli dôležité údaje, ktoré sa v čase bez počítačov zisťovali ťažko. Vďaka tomuto vývoju, sa stal Breitling dodávateľom palubných prístrojov pre takmer všetky letecké spoločnosti.

Súvisiace články