Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Skutočná legenda na vašom zápästí: Omega Moonwatch
Zdielať na

Skutočná legenda na vašom zápästí: Omega Moonwatch

Tieto hodinky si zaslúžia, aby ste o nich vedeli, prečo sa stali legendárnymi.

Ich pôvodný názov je Omega Speedmaster a sú pravdepodobne jednými z najkultovejších náramkových hodiniek v histórii. Ich model sa spája s jedným z príbehov pristátia na Mesiaci.

V roku 1968 vyšiel zo švajčiarskej dielne model so sériovým číslom 145.022, ktorý sprevádzal Niela Armstronga, Buzza Aldrinta a NASA pri ich lete na Mesiac.

Pre všetkých z vás, ktorí radi pátrate po hodnovernosti zdrojov, máme jednu horúcu informáciu.

Určite ste už počuli nasledujúcu legendu. V NASA sa dozvedeli o hodinkách, ktoré mal na zápästí americký astronaut Wally Schirra počas svojho prvého vesmírneho letu 3. októbra 1962 (Mercury 8) – boli to Omega Speedmaster CK2998. Krátko na to, sa prechádzal mladý inžinier NASA po obchodoch miestnych predajcov hodiniek v Houstone a kúpil niekoľko náramkových hodiniek, ktoré použil na testy. Po troch rokoch testovania, v roku 1965, boli Omega Speedmaster jedinými, ktoré uspeli vo všetkých testoch a stali sa tak oficiálnymi vesmírnymi hodinkami. Je to síce pekný príbeh, ale pravda je trochu iná.

​NASA, vládna organizácia, nechodí do miestnych obchodov nakupovať. Keďže ide o vládnu agentúru, existujú postupy na obstaranie vybavenia. Postup verejného obstarávania inicioval James H. Ragan (v tom čase mladý inžinier v spoločnosti NASA) a koncom roka 1964 bola do niekoľkých značiek zaslaná žiadosť o zaslanie cenových ponúk. Žiadosť bola sprevádzaná špecifikáciami s podrobnými informáciami o tom, čo presne NASA potrebovala. Odpovedali iba štyri značky: Longines, Omega, Rolex a Hamilton.

Po tom, čo tieto štyri značky poslali svoje vzorky hodiniek, James H. Ragan vykonal testy, ktoré trvali len niekoľko mesiacov, od 21. októbra 1964 do 1. marca 1965. Podstatné je, že iba hodinky Omega Speedmaster splnili všetky požiadavky a NASA vyhlásila, že sú "funkčné pre prieskum vesmíru a vyhovujúce letu“. V roku 1965 získali certifikát od NASA pre misiu Apollo.

Do histórie sa zapísali 20. júla 1969, keď sa na ruke Buzza Aldrina prešli po Mesiaci. O niekoľko mesiacov neskôr mu ich odcudzili a zmizli navždy. Našťastie, sa z tohto modelu vyrobilo viacero variantov, aj vďaka jeho histórii. 

Súvisiace články