Ako ste sa už určite dopočuli, Kino KLAP sa už minulý mesiac zapojilo do výročného projektu Bergman 100. V rámci tejto celosvetovej udalosti roka, plánuje pokračovať aj naďalej. Tentokrát štvoricou filmov z rokov 1948 a 1949.

Nádejou pre mladú ženu so samovražednými sklonmi vo filme Prístav (1948) je iba láska k jej záchrancovi. Dokáže byť ale tento cit dostatočne silný, aby zabudla na svoju prchkú povahu? O duševnej chorobe rozpráva i ďalší z Bergmanových filmov. Tentokrát ide o príbeh z prostredia nakrúcania filmu, takže každý zanietený cinefil si príde na svoje. Väzenie (1949) rozpráva o pekle na Zemi. V rámci tvorby švédskeho režiséra našim divákom tento mesiac ponúkame aj dve adaptácie. Hudba v temnotách (1948) je adaptáciou rovnomennej knihy Dagmar Edqvist opisuje tragický osud mladého pianistu, ktorý vo vojne prišiel o zrak. Po márnom pokuse dostať sa na hudobnú akadémiu v Štockholme, sa životom pretĺka ako klavirista v kaviarni. Bergman previedol na filmové plátno aj štyri poviedky spisovateľky Brigit Tengroth v podobe snímky Smäd (1949). Šťastie počať potomka mladým manželom nepraje a postupne ich začína úplne ovládať nenávisť. Ako sa Bergmanovým postavám podarí vykorčuľovať z náručia neprajného osudu?

Zdroj: KLAP

​Minulé mesiace sme v rámci spolupráce so zahraničnými veľvyslanectvami na Slovensku nadviazali spoluprácu s Japonskom a Rakúskom. Mesiac apríl sa bude niesť v znamení francúzskeho filmu. Patríte medzi divákov kriminálok a gangsteriek? Ak áno, pripravte sa na poriadnu nádielku akcie z dielne klasika. V noirovom príbehu Henri – Georgesa Clouzota Diabolské ženy (1955) sa milenka a manželka milostného trojuholníka rozhodnú pomstiť za kruté správanie svojmu manželovi a milencovi. 

​Aby sme nezabúdali ani na slovenské (ko)produkcie, dramaturgovia kina vybrali aj dva vynikajúce francúzske tituly vyrobené na Kolibe. Meno Alain Robbe – Grillet je vám určite známe. Čo možno ale neviete je fakt, že jeden z najvýznamnejších francúzskych spisovateľov 20. Storočia, bol okrem literárneho kritika aj filmovým režisérom. So slovenským režisérom Martinom Hollým ml. nakrútil Robbe – Grillet snímku Muž, ktorý luže (1968). Do horskej dedinky prichádza tesne po vojne muž menom Boris. Dozvedá sa o istom stratenom mužovi. Vymyslí si, že je jeho priateľ a zvedie jeho sestru. Napokon jeho čaru neodolá ani jeho vlastná žena. Čo sa však stane, keď sa Ján vracia domov? Alain Robbe – Grillet sa na Slovensko ešte raz vrátil, aby nakrútil aj druhý film Eden a potom (1970). Experimentálna snímka narúšajúca časové a priestorové vzťahy reflektujem príbeh o skupinke študentov oddávajúcich sa improvizovaným výstupom v malej kaviarničke Eden. Všetko sa ale mení s príchodom exotického cudzinca Duchemina…

Zdroj: KLAP

​Program Kina KLAP bude pestrý a každý filmový divák si v ňom nájde čosi, čo ho zaujme. Preto neváhajte a zúčastnite sa niektorého s filmových premietaní! 

Zdroj: KLAP

Marec v bratislavskom kine KLAP sa bude niesť v znamení zahraničných filmov

Ako sme už minulý mesiac načrtli, marec bude pre Kino KLAP obdobím, kedy sa zapojí do osláv nedožitých stých narodenín jedného z najznámejších filmových velikánov.

Zdroj: KLAP