Johnny Cash pred päťdesiatimi rokmi zviditeľnil väznicu mesta Folsom. Tá na oplátku legendárnemu americkému country spevákovi pomohla preklenúť ťažké obdobie odvykania drogovej závislosti. Tento míľnik si teraz pripomenieme desiatimi krátkymi príbehmi.

"Sedel som s perom v ruke a pokúšal sa zistiť, čo môže byť najhorším motívom, aby človek niekoho zabil."

  • Aj keď v kalifornskej väznici Folsom zahral Johnny Cash legendárnu skladbu Folsom Prison Blues 13. januára 1968, napísal ju o pätnásť rokov skôr. John R. Cash bol v roku 1953 s americkým letectvom v bavorskom Landsbergu, kde si pozrel film režiséra Crana Wilbura Inside the Walls of Folsom Prison (1951), ktorý ho veľmi dojal.

  • Ako predloha mu poslúžila skladba Crescent City Blues od interpreta Gordona Jenkinsa, len leitmotívom nebolo dievča, po ktorom túži, ale sloboda. Cash považoval túžbu po slobode za kľúčovú v popularite väzenských skladieb.

  • Vystúpenie vo väznici Folsom nebolo ojedinelé. Cash hral prvýkrát vo väznici Huntsville v roku 1957 a odvtedy pravidelne vystupoval vo väzniciach. Legendárny koncert vo Folsome z neho spravila nahrávka, úspech ktorej ho prinútil vydať viac živých albumov z väzenského prostredia.
Johnny Cash dorazil do väznice Folsom. Johnny Cash dorazil do väznice Folsom. Zdroj: YouTube
  • ​Aby sa nahrávanie albumu vydarilo, vystúpila sprievodná kapela Johnnyho Casha Tennessee Three, po dvoch dňoch skúšania vo väznici Folsom celkom dvakrát. Prvý koncert odohrali o 9:40 a druhý o 12:40. Bola to dobrá voľba, keďže z prvého koncertu, sa na platňu dostali len dve skladby.

  • Koncert vo väznici navštívil aj budúci prezident Ronald Reagan, ktorý bol v tej dobe guvernérom Kalifornie. Poprial Cashovcom veľa šťastia.

  • Väzni si celý koncert vypočuli v absolútnej tichosti z obáv, že akýkoľvek prejav nadšenia by mohol viesť k odvete dozorcov. Ruch publika po časti „zastrelil som v Reno človeka, len aby som ho videl umrieť“, bol na platňu pridaný dodatočne.
S manželkou June Carter na pódiu. S manželkou June Carter na pódiu. Zdroj: YouTube
  • ​Riadky “I shot a man in Reno, just to watch him die” sú najsymbolickejšou časťou skladby. Keď Columbia Records skladbu z koncertu vydali ako singel, napriek Cashovým protestom bol riadok zo záznamu vymazaný.

  • Úvodný citát článku je jeho následnou reakciou.
Podanie si rúk s jedným z odsúdených. Podanie si rúk s jedným z odsúdených. Zdroj: Tumblr
  • ​Aj keď sa v country/western rebríčku vyšplhal koncertný album At Folsom Prison na samý vrchol, v Billboarde sa umiestnil len na 32. priečke. Malo to dva dôvody: na jednej strane Columbia Records radšej pretláčali svoje popové hviezdy, na strane druhej musel Cash o priazeň bojovať s takými menami ako Stevie Wonder, James Brown, Aretha Franklin, Tom Jones, Otis Redding alebo Temptations. Album, vydaný v máji, sa stal na jeseň zlatou platňou, získal dve ocenenia Grammy a po prelome tisícročia sa stal trojnásobnou platinovou platňou. A čo je najdôležitejšie, do popredia sa znova dostal muž chodiaci v čiernom.

  • Johnny Cash ostal v spojení s väzenskou komunitou aj naďalej. Robil kampane, veril v nápravu a rehabilitáciu väzňov. Samozrejme, mal na to vlastné dôvody, keďže sa sám neraz stretol so zákonom.

A teraz už samotný album: