Po nekonečných dňoch úmornej cesty sa dvere vagóna konečne otvorili a denné svetlo nás ožiarilo ako požehnanie. Zúfalí a vydesení ľudia sa začali tlačiť von.

V lete roku 1941 nacisti deportovali Evu Mozesovú Korovú a celú jej rodinu do Osvienčimu. V priebehu tridsiatich minút ich od seba oddelili. Eviných rodičov a staršie sestry poslali rovno do plynovej komory, kým Eva a jej sestra-dvojička Miriam sa ocitli v rukách Mengeleho, ktorý bol známy aj ako Anjel smrti. Mali vtedy len desať rokov.

Kniha Dvojčatá z Osvienčimu z vydavateľstva Ikar je príbehom o obrovskej statočnosti a odhodlaní prežiť tvárou v tvár extrémnemu zlu.

Dvojičky mali v Osvienčime určité „privilégiá“ – mohli nosiť vlastné oblečenie a nevyholili im hlavy dohola, ale stali sa objektom Mengeleho sadistických experimentov. Veľa z nich zomrelo v dôsledku pokusov, chorôb a hladovania. Ale ďalšie prežili vďaka obdivuhodnej detskej vynaliezavosti, odvahe a neochvejnej vôli žiť.

Eva si s odstupom desaťročí spomína na svoje šťastné detstvo v Transylvánii, vzostup antisemitizmu a jeho vplyv na jej rodinu. Mesiace strávené v Osvienčime opisuje vecne, citlivo a s veľkou dávkou nadhľadu. Jej rozprávanie je inšpiratívnym príbehom o vytrvalosti, odhodlaní a boji o prežitie tvárou v tvár extrémnemu zlu.

V epilógu Eva hovorí o svojej nevšednej ceste k uzdraveniu a pozoruhodnom rozhodnutí verejne odpustiť nacistom. V Spojených štátoch amerických, kam sa z Izraela presťahovala za manželom, založila múzeum holokaustu, prednášala po celom svete a organizovala exkurzie do Osvienčimu. Svoj život zasvätila šíreniu posolstva o odpustení, mieri a odstránení nenávisti a predsudkov na svete.

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Lucia Vráblicová:

Dvojčatá z Osvienčimu z vydavateľstva Ikar je nesmierne silný a dojímavý príbeh, ktorý opäť pripomína čiernu škvrnu v našich dejinách. Pod vedením Josefa Mengeleho vystavili v Osvienčime-Birkenau experimentom až 3000 detí. Testovali na nich rôzne choroby, znetvorili ich a mučili pod rúškom lekárskeho výskumu.

Z 3000 dvojčiat, ktoré podrobovali experimentom, prežilo len asi 200 párov. Medzi nimi aj Eva a Miriam. Po rokoch spoločne založili neziskovú nadáciu Children of Auschwitz, dvojčatá, ktoré prežili nacistické vražedné laboratórne experimenty. Vypátrali ďalších asi 100 dvojčiat, ktoré prežili a zdokumentovali ich skúsenosti, ale tiež zdravotné následky experimentov, ktorým ich v Osvienčime podrobili. 

Zdroj: Ikar

Zdroj: Ikar