Jo Nesbo v zbierke poviedok Žiarlivec a iné príbehy dokazuje, že je ozajstným majstrom krimipríbehov plných napätia a nepredvídaných zvratov.

Na stránkach knihy sa stretávajú dôvtipné mysle s pomstychtivými srdcami, neukojiteľná nenásytnosť s láskou bez škrupúľ, aby spolu vytvorili delikátnu mozaiku, ktorá poteší všetkých priaznivcov temných a strhujúcich poviedok.

Vyšetrovateľ sa vďaka trpkej životnej skúsenosti stáva expertom na zločiny spáchané zo žiarlivosti. Podarí sa mu vystopovať muža podozrivého z vraždy svojho dvojčaťa?
O tisíce kilometrov ďalej nájde taxikár náušnicu svojej manželky v šéfovom aute. Ako sa tam dostala?
V lietadle vysoko nad oblakmi sedí žena, ktorá sa rozhodla skončiť život pre manželovu neveru. Môžu jej nečakané city k tajomnému spolucestujúcemu zvrátiť vývoj udalostí?
To je len malý pohľad do poviedok Jo Nesboa. Zdanlivo jednoduché otázky prinášajú prekvapivé odpovede...

Napríklad hneď prvý príbeh s názvom Londýn sa odohráva v lietadle medzi mužom a ženou. Príbeh rozpráva muž, akoby sa prihováral žene a postupne odkrýva jej veľké tajomstvo. Z tejto poviedky si môžete vypočuť úryvok, číta Vlado Kobielsky:

Výborná je aj poviedka Žiarlivec, podľa ktorej je nazvaná celá kniha. Alebo poviedka Rad, ktorá sa začína vetou: Neznášam ľudí, ktorí sa predbiehajú v rade...a možno už tušíte, čo bude nasledovať.

Odporúčame aj poviedku  Odd – ide o krstné meno spisovateľa Odda Rimmena, ktorého ľudia milujú, zbožňujú jeho knihy a skvele sa predáva. Práve ide na interview, ale tesne pred ním odíde, stratí sa a zmizne. Stiahne sa z očí verejnosti, odmieta akékoľvek rozhovory, dokonca aj lukratívnu ponuku na sfilmovanie svojej knihy.
Práve to zvýši ešte viac záujem o jeho príbehy, stane sa kultovým, dokonca sa zaľúbi a žije s novinárkou... a najväčšie prekvapenie prichádza na záver. Nečakané, zaskočí a dostane aj vás. Možno si po tejto poviedke uvedomíte, o čom je ten spisovateľský chlebík.

Treba priznať, že zbierka poviedok Žiarlivec a iné príbehy nie je ten krvavý a drsný Nesbo, na akého sme zvyknutí. Tieto poviedky sú skôr príbehmi s krimi zápletkou, dobre sa čítajú. Sú to chuťovky večer pred spaním.
A pozor, už v polovici októbra chystá vydavateľstvo Ikar druhú knihu poviedok s názvom Ostrov potkanov a iné príbehy.

Zdroj: Ikar

Zdroj: Ikar