„Vražda predáva skoro tak dobre ako sex. Spomeň si na to, keď príde šek s tantiémami.“ Hovorí jedna z postáv v novom detektívnom príbehu Johna Grishama, ktorý sa preslávil ako majster právnických trilerov.

Pred pár rokmi to dokázal knihou Ostrov Camino a teraz prichádza voľné pokračovanie Vražda na ostrove Camino. „Ostrov Camino bol fiktívny príbeh, ktorý sa odohrával na ostrovčeku na Floride. Vražda na ostrove Camino je akési pokračovanie. Má celkom iný dej, ale veľa postáv je rovnakých a v centre pozornosti je tajomná vražda, tak dúfam, že sa vám bude páčiť,“ odkazuje svetoznámy spisovateľ.

Vitajte vo svete literatúry, spisovateľov a kníh. Majiteľ kníhkupectva Bruce Cable sa pripravuje na návrat úspešnej spisovateľky Mercer Mannovej...

Bay Books patrilo k popredným kníhkupectvám v Amerike, keďže Bruce vždy dokázal pritiahnuť davy a tovar sa uňho nikdy dlho neohrial. Newyorskí vydavatelia sa usilovali dostať na ostrov svojich autorov, bolo medzi nimi dosť mladých žien, ktoré cestovali samy a rady sa zabavili. Bruce miloval spisovateľov, hostil ich, propagoval, organizoval pre nich večierky.

No hurikán Leo nečakane zmení smer a rúti sa rovno na ostrov Camino. Floridský guvernér nariadi povinnú evakuáciu, väčšina obyvateľov preto zabezpečí svoje domy a ujde na pevninu, lenže Bruce sa rozhodne zostať. A s ním pár jeho priateľov – spisovateľov.

Hurikán dorazí, narobí obrovské škody, zrovná so zemou domy, zničí hotely a obchody, zaplaví ulice, pripraví o život desiatku ľudí. Tieto pasáže vykreslil Grisham dokonale a máte pocit, že ste priamo v tom hurikáne a sledujete jeho dôsledky. Niečo, čo ste asi ešte nezažili.

No a jednou z obetí je aj Nelson Kerr, Bruceov priateľ a autor úspešných trilerov. Čoskoro vysvitne, že jeho smrť nezapríčinil hurikán, ale niekto ho brutálne zavraždil.
Bol to nejaký jeho konkurent, ktorý sa ho chcel zbaviť? Alebo niekto, koho Nelson naštval predchádzajúcimi trilermi?

Miestna polícia má plné ruky práce s následkami prírodnej katastrofy a nie je schopná riešiť prípad. Bruceovi napadne, či pochybné postavy z Nelsonových románov nemajú základ v skutočnosti. V priateľovom počítači je uložený rukopis nového románu a na povrch vyplávajú prvé indície. Bruce sa pustí do pátrania na vlastnú päsť, a vtedy objaví medzi riadkami čosi, čo prekoná všetky Nelsonove zápletky...

Vražda na ostrove Camino z vydavateľstva Ikar je veľmi čítavý, detektívno-právnický príbeh. Pútavý, spletitý s výborne vykreslenými postavami a literárnym svetom. V niektorých situáciách cítite až túžbu byť tam, priamo na mieste a užívať si ten knižný ruch.

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Vlado Kobielsky:

 

Zdroj: Ikar

Zdroj: Ikar