So svojim nevinným úsmevom a snom stať sa futbalistom sa Mikail Akar podobá ktorémukoľvek inému sedemročnému chlapcovi. Tento mladý zázrak expresionizmu ale ohromuje už niekoľko rokov svet umenia. Nemecké médiá ho nazývajú malým Picassom. Chlapec z Kolína nad Rýnom predáva obrazy do celého sveta za tisíce eur.

"Len v siedmich rokoch si urobil vo svete umenia svoje meno. Zaujímajú sa oň v Nemecku, Francúzsku aj Spojených štátoch," raduje sa jeho otec a zároveň agent Kerem Akar.

Schopnosti svojho syna odhalil náhodne, keď mu k štvrtým narodeninám daroval plátno a štetce, pretože chlapec už mal dosť autíčok na hranie. "Prvý obraz bol fantastický, najskôr som si myslel, že to namaľovala moja žena. Hovoril som si, že je to náhoda, ale keď namaľoval druhý a tretí obraz, bolo jasné, že má talent," hovorí otec.

Jedno dielo z posledného súboru chlapcových obrazov bolo nedávno predané za 11 000 eur v prospech detí, nad ktorými drží ochrannú ruku brankár nemeckej futbalovej reprezentácie Manuel Neuer.

Chlapcove obrazy hýriace farbami pripomínajú abstraktný expresionizmus Američana Jacksona Pollocka, ktorý patrí k jeho idolom, rovnako ako maliar Michel Basquiat a popový spevák Michael Jackson. Mikail sa ale už môže pochváliť aj vlastným štýlom: nanáša farby na plátno s pomocou boxerských rukavíc svojho otca.

"Keď vidím takú vyváženosť a harmóniu kompozície, nečakala by som, že to maľovalo dieťa," povedala berlínska fotografka Arina Daehnick na decembrovej výstave chlapcových diel v metropole. Dianu Achtzig, riaditeľku galérie moderného umenia v Berlíne, uchvátila imaginácia Mikaila Akara. "Pokiaľ ho niekto podporí a nezneužije, má pred sebou peknú budúcnosť," vyhlásila.

Mladučký umelec má ale aj iné sny: "Keď budem starší, chcem sa stať profesionálnym futbalistom," zdôrazňuje a nadšene hovorí o víťazstve svojho školského tímu. "Maľovanie je pre mňa dosť únavné. Niekedy to zaberie veľa času, zvlášť s boxerskými rukavicami," podotýka.

Jeho otec uisťuje, že sa s manželkou snažia syna chrániť pred nečakanou slávou a nevyvíjajú naňho tlak. "Je toho na neho veľa. Odmietame veľa žiadostí. Maľuje, len keď chce. Niekedy je to raz za týždeň, inokedy zase raz za mesiac," hovorí.

Otec pripúšťa, že sa jeho vlastný život radikálne zmenil odvtedy, kedy objavil synov talent, a že on a jeho žena dnes žijú len pre umenie.

Tridsaťosemročný Kerem Akar sa dnes naplno venuje záležitostiam svojho syna. Založil vlastnú agentúru a prispel k tomu, že sa z chlapca stala úspešná značka. Svedčia o tom baseballové prilby, ktoré sa pri berlínskej výstave predali a na ktorých bol Mikailov podpis tvorený jeho iniciálami.

Mladý umelec, ktorý má na Instagrame viac než 40 000 sledujúcich, bude po Kolíne nad Rýnom prvýkrát vo svojom živote vystavovať aj v zahraničí, a to tento rok na jar v Paríži.

Pozrite si galériu

Zdroj: ČTK