Osemdesiate roky, dekáda zasvätená akčným strieľačkám, kedy fičal Schwarzenegger, Stallone, Willis a ďalší, sú dávno preč. Akčný film ako žáner sa zásadne premenil, mladí návštevníci kín dnes viac než ozbrojeným horám svalov fandia superhrdinom s nadprirodzenými schopnosťami alebo geekom a nerdom, ktorí nad záporákmi víťazia skôr vďaka intelektu a technológiám než vlastnej fyzičke.

V rebríčku desiatich najlepších akčných filmov roku nakoniec ale nájdete takú všehochuť - moderné komiksové akčné filmy, poctivé retro strieľačky a aj jeden pretekársky film. Kritériom výberu bola hlavne kvalita a množstvo akcie, pretože ruku na srdce - desať naozaj zásadných akčných filmov, ktoré by sa zapísali do zlatého fondu kinematografie, tento rok nevzniklo.

1. Le Mans '66

Réžia: Američan James Mangold, režisér snímok ako Loga: Wolverine, Identita alebo Narušení.

Ohlasy: Diváci sú nadšení, hovoria o ňom ako o jednom z najlepších filmov roka. Spokojní sú aj kritici, palec hore ich podľa Rotten Tomatoes dalo 92 percent.

O čom to je: O tom, ako sa tím najatý automobilkou Ford snaží skonštruovať pretekársky automobil, ktorý dokáže poraziť "neporaziteľné" Ferrari.

Typ akcie: Automobilové preteky.

Kvalita filmu: Jednoznačne najlepší film celého rebríčka, ktorý zaujme nielen kvalitou akčných scén (pretekárska sekvencia diváka naozaj zarazí do sedačky), ale najmä celkovým dokonalým spracovaním. Le Mans '66 je po každej stránke poctivý film, profesionálne spracovaný veľký príbeh s adekvátnym produkčným zázemím, na ktorý sa v kinosálach dá naraziť už len málokedy.

2. John Wick 3

Réžia: Chad Stahelski, pôvodne kaskadér, ktorý sa do sveta filmovej réžie uviedol práve prvým Johnom Wickom, ktorému zostáva aj naďalej verný.

Ohlasy: Tretia epizóda v príbehu Johna Wicka sa páčila deviatim z desiatich recenzentov.

O čom to je: Po tom, čo v druhej epizóde nájomný zabijak John Wick porušil jedno zo zásadných pravidiel zabijackého spolku, je na jeho hlavu vypísaná vysoká odmena. Musí sa teda brániť obrovskej presile ďalších zabijakov.

Typ akcie: Prestrelky, naháňačky, súboje muža proti mužovi.

Kvalita filmu: Séria si pomerne stabilne drží podobnú kvalitatívnu úroveň naprieč všetkými troma doterajšími dielmi. Akčné scény vynikajú dokonalou choreografiou súbojov, film sa nebojí drsného násilia, ktoré pri sledovaní skoro až fyzicky bolí. Skvelá je aj audiovizuálna stránka. Film, ktorý má štýl.

3. Avengers: Endgame

Réžia: Bratia Anthony a Joe Russoovci, ktorí sa postarali už o Avengers: Infinity War a dve úspešné pokračovania Kapitána Amerika.

Ohlasy: Spokojnosť na všetkých poliach. Spokojnosť vyjadrilo aj 94 perccent kritikov na Rotten Tomatoes.

O čom to je: Hŕstka preživších superhrdinov sa po útoku vesmírneho plieniteľaThanosa pokúša zvrátiť vesmírnu genocídu, ktorú Thanos v posledných Avengers napáchal.

Typ akcie: Superhrdinská šupa.

Kvalita filmu: Starý dobrý Marvel. Jeho fanúšikovia dostali ďalší profesionálne spracovaný superhrdinský akčný film, v ktorom sa mláti jeden digitálny zhluk pixelov s druhým. Má to šmrnc, má to tempo, má to grády. Kto ale nemá napozeraných predošlých asi dvadsať filmov, nemá šancu pochytiť, o čo vlastne ide.

4. Alita: Bojový Anjel

Réžia: Robert Rodriguez pod produkčnýchm dohľadom Jamesa Camerona.

Ohlasy: Divákom sa páči. Na Rotten Tomatoes ale palec hore zdvihli v priemere len traja recenzenti z piatich.

O čom to je: O oživenej robotke Alite, pohrobkovi vyspelej, zničenej civilizácie, ktorá v sebe objavuje lásku a nadštandardné bojové schopnosti.

Typ akcie: prepálené bojové scény a fiktívny šport "Motorball".

Kvalita filmu: Vyššia než sa čakalo. Alite predchádzala povesť problémového projektu. Trailery pôsobili nepresvedčivo a otázniky sa vznášali aj na kvalitou trikov. Digitálnym mágom sa ale nakoniec umelú hlavnú hrdinku podarilo nadizajnovať a rozhýbať celkom presvedčivo, a rovnako tak Rodriguez zvládol príbeh svižne a plynulo prerozprávať. V kine sa tak nakoniec premietal príjemný film.

5. 6 underground: Tajné operácie

Réžia: Klasik prehnaných akčných zlátanín Michael Bay, ktorý svoju novinku nakrútil púre Netflix.

Ohlasy: Film sa na Netflixe objavil len v polovici decembra, hodnotenie sa tak bude ešte vyvíjať. Zatiaľ to ale vyzerá, že bežní diváci budú o niečo spokojnejší než profesionálni kritici. Z recenzií je pozitívna len asi tretina, divácke databázy film hodnotia ako mierny nadpriemer.

O čom to je: o súkromnom tíme agentov, ktorí sa snažia zosnovať puč vo fiktívnom ázijskom štáte a odstaviť od moci tamojšieho neľudského diktátora.

Typ akcie: Nápadité akčné scény a automobilové naháňačky.

Kvalita filmu: Až na akciu v podstate mizerná - ale to u Michaela Baya neprekvapí. Jeho hlavnou umeleckou ambíciou je v posledných rokoch, aby jeho snímky vyzerali sexi a zamilovali si ich pubertiaci. Nejaký pubertálny chlapec má pritom evidentne na svedomí aj scenár, ale čo už. úvodná asi 20-minútová automobilová naháňačka v uliciach talianskej Florencie je najintenzívnejšou akčnou scénou roka.

6. Anna

Réžia: Známy francúzsky režisér Luc Besson.

Ohlasy: Recenzenti nadšením neskáču, podľa Rotten Tomatoes totiž kladne vyznieva len 36 percent recenzií. Diváci sú ale vo všeobecnosti spokojní.

O čom to je: O Ruske Anne, ktorá sa ocitne uprostred zápolenia dvoch súperiacich tajných služieb.

Typ akcie: Poctivá špionážna akcia.

Kvalita filmu: Preč sú tie časy, kedy Luc Besson nakrúcal pecky ako Leon, Brutálna Nikita alebo piaty element. Vzhľadom na kvalitu filmu, pod ktorú sa podpísal v 21. storočí, ale môžeme byť za Annu vďační. Scéna v reštaurácii, pri ktorej hrdinka spacifikuje mohuntú presilu nepriateľov, je bez debaty jedným z akčných vrcholov celého roka.

7. Rambo: Posledná krv

Réžia: Nie veľmi skúsený režisér Adrian Grunberg.

Ohlasy: Profesionálni recenzenti posledného Ramba odpísali, keď ich palec hore zdvihlo len 27 percent. Fanúšikom ale Posledná krv urobila viac-menej radosť.

O čom to je: Zostarnutý John Rambo by si rád užíval zaslúžený dôchodok, ale nie je mu to dopriate. Dcéra jeho dávneho priateľa sa totiž dostane do drábov mexického kartelu a Rambo sa ju teda musí vydať zachrániť.

Typ akcie: Krvavý masaker.

Kvalita filmu: Jedna vec je istá, Rambo už mal aj kvalitnejšie filmové zárezy. Napriek tomu si asi máloktorý fanúšik nechá ujsť jeho posledný film. O prešľap, ktorému by napovedali negatívne recenzie, ale nejde.

8. Rýchlo a zbesilo: Hobbs a Shaw

Réžia: David Leitch, ktorý nakrútil druhého Deadpoola a podieľal sa na prvom Johnovi Wickovi.

Ohlasy: Prevláda konsenzus, že je snímka mierne nadpriemerná. Pozitívne vyznievajúcu recenziu napísalo 67 percent kritikov združených v databáze Rotten Tomatoes.

O čom to je: Luke Hobbs a Deckard Shaw, známi z akčnej série Rýchlo a zbesilo, sa musia spojiť, aby zabránili zlej tajuplnej organizácie vypustiť vírus, ktorý by zabil značnú časť populácie.

Typ akcie: Absolútne nerealistické naháňačky a súboje.

Kvalita filmu: Ako sa prvé Rýchlo a zbesilo, teda relatívne komorný akčný film o nelegálnych automobilových pretekoch, vyvinul v sériu, v ktorej sa skoro až "bondovsky" zachraňuje planéta Zem, to je asi jedna z najväčších záhad súčasnej kinematografie. Tvorcovia každopádne absolútne nepoznajú mieru a prinášajú jeden prepálený nezmysel za druhým. Dáva to zmysel? Nie. Baví to? Rozhodne!

9. Blíženec

Réžia: Niekoľkými Oscarmi ocenený Ang Lee, ktorý stojí za filmami ako Skrotená hora, Pí a jeho život alebo Tiger a drak.

Ohlasy: Nič moc. Recenzenti sa novinke Anga Leeho v podstate vysmiali, keď pozitívne vyznelo len 27 percent textov.

O čom to je: Elitný nájomný zabijak Henry Brogan sa znepáči vlastnému zamestnávateľovi, ktorý sa ho rozhodne zabiť. Nasadí proti nemu jeho vlastný mladší klon.

Typ akcie: Prestrelky, naháňačka na motorkách.

Kvalita filmu: Blíženec je jedným z najväčších filmových prepadákov tohto roka. Jeho tvorcovia minuli abnormálne množstvo peňazí na technológiu digitálneho omladenia, a to kvôli príbehu, ktorý ani veľmi nedáva zmysel. Akcia vo filme ale rozhodne nechýba. Minimálne naháňačka na motorkách v uliciach kolumbijskej Cartageny totiž za pozretie stojí.

10. Angel Has Fallen

Réžia: Ric Roman Waugh, ktorý na seba zatiaľ upozornil najmä väzenskou drámou Zločinec.

Ohlasy: Profesionálni recenzenti boli k filmu kritickí, pozitívne ohlasy na Rotten Tomatoes majú len dve pätiny textov.

O čom to je: Osobný strážca amerického prezidenta Mike Benning s tvárou Gerarda Butlera si už zase musí poradiť s krv milujúcimi teroristami, ktorí idú prezidentovi po krku.

Typ akcie: Poctivá chlapská akcia.

Kvalita filmu: Angel Has Fallen nie je nijak extra dobrý film, ale akcia má grády a je jej veľa. Niečo ako Smrtonosná pasca už dnes hold nikto nenakrúti, takže pokiaľ je človeku smutno za akčným filmom, v ktorom neohrozený biely muž zneškodní regiment nepriateľov, nepohrdne - aspoň tipujeme ani touto ľahko podvýživenou náhradou s Gerardom Butlerom.

Zdroj: CNC