Bol to ťažký boj. Súťaže Comedy Wildlife Photography Awards 2019 o najlepšiu humornú fotku prírody sa tento rok zúčastnilo veľa skvelých záberov. Nakoniec ale srdce porotcov získala fotografia mladého levíčaťa, ktoré siaha po genitáliách zrejme svojho otca. Odfotila ju Sarah Skinner, ktorá je z výhry nadšená.

Súťaže sa tento rok zúčastnilo vyše 4000 fotografií zo 68 krajín, do užšieho výberu sa dostalo 40 finalistov. Ako ale usporiadatelia priznali, záber Sarah Skinner bol jasným víťazom. Žena, ktorá sa fotením prírody živí, ho pomenovala "Uchopte život za..." a vzácny moment zachytila v Botswane pri pozorovaní mladých levov.

Zdroj: Comedy Wildlife Photography Awards 2019 / Sarah Skinner

​​Levíča na zábere je samička, ktorá sa chce hrať so svojimi rodičmi. "Z celého srdca ma teší, že táto fotografia bude môcť roznáša radosť a smiech po celom svete. Môžem vás uistiť, že malej levici sa darí a prosperuje vo svojej skupine. Znovu sa mi ju podarilo vidieť teraz v októbri," komentovala svoju výhru víťazka.

Fotenie zvierat nemusí byť večné

Za súťažou Comedy Wildlife Photography Awardsa stoja profesionálni fotografi a ochrancovia prírody Paul Joynson-Hicks a Tom Sullam. Zúčastniť sa jej môže ktokoľvek na svete a nevyžaduje žiadny poplatok. Fotografické zápolenie je držané v humornom duchu, obaja muži ním ale chcú pripomenúť, ako je ochrana životného prostredia dôležitá.

Fotografi preto počas každého ročníka upozorňujú, že pokiaľ bude ľudstvo pokračovať vo svojej doterajšej činnosti, žiadne zvieratá časom nebudeme stretávať - jednoducho vyhynú. Vyzývajú preto ľudí, aby sa zamysleli nad tým, aké vedú životy.

Zdroj: CNC