Festival Wasteland Weekend sa koná každý rok v septembri už od roku 2010. Jubilejný desiaty ročník, ktorý rozvíril púšť v Kalifornii, prebehol od 25. do 29. septembra. Akcia plná neskutočných kostýmov, živých kapiel a DJov a neuveriteľných strojov, potiahnutá hávom postapokalyptickej vízie, pripomína legendárny festival Burning Man. V niektorých veciach sa ale líšia.

Festival Wasteland Weekend nemá podľa svojich usporiadateľov žiadne ambície porovnávať sa s legendárnym festivalom Burning Man a nesnaží sa pôsobiť ako jeho hustejšia a drsnejšia alternatíva. Niektorí zo zakladateľov festivalu, ktorý funguje už 10 rokov, a mnohí členovia komunity, ktorí sa ho pravidelne zúčastňujú, navštevujú každoročne obe púštne akcie.

Porovnanie s Burning Manom sa ale priamo ponúka. Piesok až v nohavičkách, bláznivé kostýmy, hudba, tematické kempy a nekončiaca zábava. Napriek tomu sa ale v mnohých ohľadoch rozchádzajú.

​Burning Man má svoje korene v umeleckých a kultúrnych komunitách San Francisca a je známy ako "drtič norom". Nie je obvyklé na ňom stretnúť úplne nahú cyklistku alebo auto v tvare banánu. Priťahuje avantgardných umelcov, progresívnych jedincov a duchovných hľadačov. Oproti tomu Wasteland Weekend vychádza z podhubia fanúšikov kultových pop kultúrnych filmov, ako je napríklad Mad Max. Priťahuje inú sortu ľudí. Zatiaľ čo na Burning Man jazdia skôr priaznivci elektronickej tanečnej hudby, Wasteland láka skôr pankáčov a metalistov.

Napriek tomu je ale punkovejšia skôr organizácia festivalu Burning Man, kde si jednotliví účastníci tvoria zábavu sami. "Burning Man nie je obvyklý festival s veľkými menami na obrovských pódiách. je to skôr mesto než festival, kde takmer všetko, čo sa deje, je vytvorené výhradne jeho občanmi, ktorú sú aktívnymi účastníkmi akcie," píše sa na jeho webe.

Rozdielne sú aj ciele. Zatiaľ čo Burning Man sa cez párty, ktorá nemá obdoby, snaží o pozitívnu duchovnú zmenu vo svete, návštevníkom Wasteland Weekendu ide hlavne o to, poriadne sa pobaviť na tematickej párty pre dospelých plnej bláznivých kostýmov a vozidiel. Komunita je "len" vedľajší produkt.

Líšia sa aj pravidlá oboch akcií. Zásadná je pritom oblasť, v ktorej sa konajú, a jej jurisdikcia. Na Wasteland Weekend je navyše striktne vyžadovaný dress code v postapokalyptickom duchu a prísnejšie sú aj pravidlá pre soundsystémy, tie neschválené nie sú povolené. Oproti voľnejšiemu Burning Manovi sú aj programy a jednotliví vystupujúci jasne daní.

Zásadný rozdiel je aj v cene. Zatiaľ čo festival Burning Man vám pri cenách od 190 do 650 dolárov za vstup vytvorí púšť v peňaženke, Wasteland Weekend vás oberie o 55 až 100 dolárov.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC