Meno Adolfa Saxa nemusí veľa hovoriť väčšine z vás, ale ak spomenieme hudobný nástroj, ktorého meno je odvodené od jeho priezviska, okamžite vám napadne saxofón. V 19. storočí už bolo množstvo klasických hudobných nástrojov vymyslených, zlepšovali sa len ich tvary a materiály. Sax však vyvinul úplne nový dychový nástroj, ktorý sa do histórie zapísal jeho menom. Počas svojej mladosti prežil celkom sedem smrteľných zážitkov, ktoré nás všetky mohli o saxofón pripraviť.

Malý Adolphe (celým menom Antoine-Joseph) sa narodil v roku 1814 v dnešnom Belgicku. Jeho rodičia boli sami výrobcami hudobných nástrojov a inovovali tiež dizajn trombónu. Vo veku 14 rokov si chlapec zostrojil v otcovej dielni klarinet a neustále ho ďalej zlepšoval. Posunul napríklad dierky, aby zdokonalil zvuk. Tiež zostrojil flautu a klarinet zo slonoviny, čo sa predtým považovalo za nemožné.

Zdroj: Wikimedia

​Jeho hlavnou záľubou bola práca v dielni, to ale neznamená, že neexistovali nebezpečné situácie pri práci, ktorá by sa inak mohla zdať byť mierumilovná a pokojná. Raz napríklad našiel v pohári tekutinu, o ktorej si myslel, že je mlieko a vypil ju. Až vtedy zistil, že pije kyselinu sírovú. Je ťažké vypísať celý zoznam jeho nehôd a aj zdokumentované zdroje sa líšia. Každopádne Sax okrem incidentu s kyselinou sírovou prežil nasledujúce incidenty:

  • Padol z výšky troch poschodí, udrel si hlavu o kameň a sotva stál na nohách.
  • V troch rokoch prehltol ihlu.
  • Bol vážne popálený pri výbuchu pušného prachu.
  • Padol dolu tvárou do horúcej liatinovej panvice a znova sa spálil.
  • Trikrát sa otrávil a raz takmer utopil, keď vo svojej spálni uchovával lakované nástroje, z ktorých sa neustále vyparovali toxické plyny.
  • Na hlavu mu padla dlažobná kocka.
  • Spadol do rieky a len zázrakom sa neutopil.
  • V starobe prežil rakovinu ústnej dutiny.

Jeho matka sa posťažovala susedom, ktorí chlapca nazývali malým duchom, ktorý mohol kedykoľvek zomrieť:

Toto dieťa je prenasledované nešťastím. Určite to neprežije.

Sax však vyrástol a presťahoval sa do Paríža, aby predal francúzskej armáde celý rad nových hudobných nástrojov. Od tej doby vyvinul veľa dychových nástrojov, ale väčšina z nich nenašla využitie. Okrem jedného. Za úspech saxofónu vďačíme slávnemu vtedajšiemu skladateľovi Hectorovi Berliozovi. Za jeho pomoci bol Sax prijatý do parížskej hudobnej scény.

Zdroj: Getty Images

​Potom, čo začal Berlioz ospevovať zvuk saxofónu v čísle Journal des Débats v júni 1842, začali všetci hovoriť o tomto prelomovom hudobnom nástroji. Mimochodom, Berlioz ho prvýkrát verejne nazval saxofónom, samotný vynálezca ho jednoducho nazýval basovým rohom.

Počiatočná publicita však Saxovi nepriniesla finančný úspech. Aj keď si nechal nástroj patentovať, okamžite sa vynorilo množstvo lacných falzifikátov a vynálezca nedostal ani cent. Ešte nepríjemnejšie bolo, že saxofón v tom čase nefascinoval každého. Sformovali sa združenia proti novému hudobnému nástroju a vtedajšie kapely ho začali bojkotovať. Sax skrachoval celkom trikrát: v roku 1852, v roku 1873 a v roku 1877. Aj v čase svojej smrti bol nemajetný.

Napriek tomu až do svojej smrti v roku 1894 Sax predal asi 20 tisíc kusov saxofónov a podnikanie po ňom prebral jeho syn Adolphe-Edouard.