Beháte? Chýba vám občas motivácia? Američan Lenny Maughan si vymyslel špeciálnu výzvu. Pri behu zároveň tvorí a adrenalín sa mu definitívne vyplaví až v momente, keď uvidí, že sa mu prostredníctvom aplikácie Strava podarilo "nakresliť" jedným ťahom to, čo si predsavzal.

​Posledné štyri roky premieňal Lenny Maughan svoju námahu v kostrbaté umenie. Pokiaľ si ale myslíte, že by ste to zvládli "ľavou-zadnou", asi sa mýlite. Svoju cestu si musí vždy veľmi starostlivo naplánovať podľa mapy. Zatiaľ vytvoril už 53 obrazov, vrátane nezameniteľnej tváre od Fridy Kahlo. Pri svojej tvorbe musí občas nabehať neuveriteľné vzdialenosti. Táto "kresba" si vyžiadala skoro 47 kilometrov a 6 hodín času. Musel pri tom dávať dobrý pozor, aby neurobil chybu. Jeden zlý ťah môže totiž zničiť celú hru.

A ako to vlastne Lennymu celé napadlo? Čím boli aplikácie na sledovanie bežeckej trasy populárnejšie, tým častejšie si bežci všímali obrázky. "Bolo to niečo ako Rorschachov test," povedal Lenny Maughan. "Okamžitým impulzom pre mnoho bežcov bolo nevyhnutne nakresliť penis. Tam sa to všetko začalo. Ja som ale chcel urobiť niečo iné, originálne," poznamenal.

​Jeho prvým pokusom bol v roku 2015 legendárny vulkánsky pozdrav zo Star Treku. Inšpirovala ho k tomu smrť herca Leonarda Nimoya, ktorý stvárnil Spocka. "Vytlačil som si papierovú mapu a nakreslil tvar ruky pozdĺž Market Street. Ostatné prsty, palec a zápästie už boli celkom jednoduché," opísal Lenny svoj výrobný proces. Hoci v celom procese hrá technika veľkú úlohu, všetko sa začína oldschoolovo - s papierom a ceruzkou.

"Keď som bol dieťa, všetci si mysleli, že budem umelcom. Stále som niečo kreslil. Bol som veľkým fanúšikom magickej kresliacej tabule Grafo, ktorá má s mojou súčasnou prácou niečo spoločné. Obe si vyžadujú vytváranie obrázkov neprerušovanou líniou," spomína Lenny Maughan, ktorý žije v San Franciscu, meste, kde jeho pomyselné obrázky vznikajú, vyše dvadsať rokov. Niektoré z nich majú k mestu vzťah. Bežal napríklad po trase v tvare Kalifornie alebo ruky gitaristu skupiny Grateful Dead Jerryho Garciu, ktorému chýba časť prostredníka. Ale nezameriava sa len na miestne reálie. Jeho cieľom je vytvárať obrazy, ktoré pozná každý na prvý pohľad. Vzniklo tak napríklad poriadne spenené pivo alebo silueta nahej ženy.

Čo ho k tomu okrem pridanej hodnoty zábavy a kreativity ženie? "Je to vlastne spôsob, ako si urobiť z ulíc svoje vlastné," dodáva.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC