Slovensko ponúka množstvo najrôznejších tajomstiev a záhad. Ak si ich radi čítate, listujete a žasnete – máme pre vás skvelý tip. V novej knihe Záhadné miesta sa dozviete o záhadách stredného a severného Slovenska. Navštívime Turiec, Liptov, Tatry, Spiš či Šariš. Oboznámime sa s pestrou ponukou ich záhad okorenenou aj mnohými legendami či povesťami.

Zdroj: Ikar

Záhadné miesta 2.diel obsahuje najkrajšie výlety k 128 tajomným a zaujímavým miestam stredného a severného Slovenska:

  • prírodné fenomény a záhadné javy
  • historické udalosti aj nevšedné príbehy
  • výnimočné osobnosti
  • povesti a legendy
  • tipy a zaujímavosti

„Určite takmer každý z nás zbystrí pozornosť, ak natrafí na niečo zvláštne, nejasné. Ak objaví niečo, čo sa nejakým spôsobom vymyká normálu. Máme to v sebe, že nás priam magicky priťahuje všetko, čo má prívlastok tajomné, magické či záhadné,“ píše v úvode autor Ján Lacika.

Mnohé záhady nás posielajú do vzdialenej minulosti odohrávajúcej sa pred mnohými tisícročiami a prekvapujúco záhadné sú aj nedávne udalosti, ktoré majú ešte mnoho žijúcich pamätníkov. Takými sú, napríklad neobjasnené okolnosti zmiznutia telesných pozostatkov Andreja Hlinku či dramatické udalosti z čias druhej svetovej vojny.

 

Zdroj: Ikar

​Prírodné úkazy a javy

Viete, kde nájdete krátery, ktoré pôsobia ako malé sopky? Kde sa nachádza Čertova skala? V  „záhadologickom“ bedekri po Slovensku Záhadné miesta nachádza­me zvláštne a unikátne prírodné javy a úkazy ako sú bizarné bralá, piesočné presypy, jaskyne či stopy zaniknutých fenoménov, ako napr. more.

Viaceré biele miesta našej histórie sa podarilo odstrániť nielen vďaka úsiliu historikov, archeológov a archivárov, ale aj amatérskych pátračov v našich starých i novších dejinách. „Tým objasneným alebo objasnenejším sme v knihe dali priestor, aby sme mohli pochopiť, akým spôsobom sa ich podarilo riešiť a niekedy aj vyriešiť. Napriek tomu je ešte stále čo odhaľovať, objasňovať a vysvetľovať…“ dodáva autor Ján Lacika.

Kniha Záhadné miesta je druhou časťou trilógie o slovenských záhadách a zaujímavostiach.

Zdroj: IKAR