Merkelová, Putin či Trump v podobe, ktorú si zaslúžia: Nemecký karikaturista si neberie servítky

Ilustrátor Frank Hoppmann spolupracuje s časopismi Los Angeles Times, Stern, Süddeutsche Zeitung i Rolling Stones. Má za sebou mnoho medzinárodných výstav a ocenení. Vo svojich karikatúrach sa zameriava predovšetkým na nemeckých (ale aj svetových) politikov. A dáva im riadne!

Frank Hoppmann sa narodil v roku 1975 v Lingene, neďaleko holandských hraníc. Na Univerzite aplikovaných vied v Münsteri vyštudoval odbor dizajn so zameraním na kresbu, ilustráciu a tlač. Jeho absolventskou prácou bol satirický, sociálne kritický súbor nazvaný "Milovníci likérov majú mnoho rôznych tvárí", ktorý zahŕňal 50 veľkoformátových kresieb a 200 náčrtkov opitých mužov a žien.

Po absolutóriu došliapol plnou parou na voľnú nohu. Okrem spolupráce s médiami a výstav po celom Nemecku aj ďaleko za jeho hranicami, začal zbierať ceny ako na bežiacom páse. Nemeckú cenu Cartoonpreis pre najlepšieho karikaturistu získal prvýkrát v roku 2009. V roku 2017 si potom vďaka cene Deutschen Karikaturenpreis pre najlepšieho nemecky hovoriaceho karikaturistu sveta vykreslil 11 tisíc eur.

Porotcov zaujal napríklad jeho Donald Trump "vytekajúci z goliera" alebo turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan s červeným kýblikom na hlave. Politici sa v jeho nemilosrdným podaní často podobajú zvieratám. Veď sa aj v jeho knihe Aminalism, ktorú vydalo nakladateľstvo Verlag Antje Kunstmann v roku 2017, pridružili k zvieratám, hercom, hudobníkom, športovcom a filozofom nakresleným Hoppmannovým nezameniteľným štýlom. Geniálny nemecký ilustrátor tu zviditeľňuje zviera v človeku, zatiaľ čo jeho prasatá a muchy odrážajú to ľudské v nich.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC