Jeden deň v živote bežného milovníka selfie: Prídete na turisticky známe miesto, vytiahnete z vrecka telefón a odfotíte sa. Pre istotu tak tridsaťkrát.

Po starostlivom výbere fotky a filtri jednu snímku víťazoslávne zavesíte na sociálnu sieť. A nasledujúcich pár hodín kontrolujete, ako pribúdajú likes. Čo na tom, že sa selfie z rovnakého miesta chvália milióny iných turistov. Čo na tom, že väčšina vašich virtuálnych "priateľov" mechanicky zatlačí pri vašej fotke like bez toho, aby vôbec zaznamenali, kto na nej je, nieto kde sa fotí. Like máte, misia splnená. Umelkyňa Stephanie Leigh Rose sa na rovnakých turistických lokáciách fotí tiež. Ale úplne inak.

Namiesto selfie fotí "stefdies". Americká herečka, scénaristka a fotografka tak nazýva snímky, ktoré "umožňujú divákovi, aby sa stal súčasťou mojich fotografií. Či už je to tým, že si predstavuje okolnosti, za akých záber vznikol, alebo tým, že moju stefdie pózu použije na svojich vlastných fotkách".

Ako jej fotky interpretuje, už vraj záleží na každom divákovi. "Zábavné a vtipné je na mojich stefdies to, že nikto nevie, o čo sakra ide. A to je viac-menej presný obraz skutočného života," dodáva umelkyňa.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC