Francúzsky street artista Patrick Commecy tvorí na fasádach domov gigantické realistické fresky, ktoré sú zároveň optickými klamami. Z diaľky sa vám bude zdať, že okolo domu, ktorý si vzal umelec do parády, sa to len hemží ľuďmi, alebo že sa pred vami napríklad otvára more. Všetko sú to ale príbehy, ktoré Commecy vytvára svojím štetcom. Chce tak vraj skrášľovať nielen francúzske mestá.

​Commecyho diela na fasádach domov sú obvykle plné figúr. Nie všetky sú ale náhodné, niektoré z nich skutočne existovali a sú nejakým spôsobom späté s históriou toho ktorého mesta. Niektoré príbehy dokonca vychádzajú z literárnych diel, ktoré sa viažu k danému miestu - buď prostredníctvom lokácie alebo autora. Commecy sa vo svojich prácach snaží, aby sa viazali k danému miestu, podčiarkli jeho kultúru a identitu. Už ako etablovaný street umelec zostavil celý tím výtvarníkov, ktorí s ním na freskách spolupracujú.

Príbehy, ktoré Commecy maľuje na domy, vždy až gýčovito a idylicky francúzske, vás prenesú do 19. storočia alebo pokojne do obdobia renesancie. Realistické maľby sa objavujú na všetkých typoch budov - zanedbané a polorozpadnuté, kancelárske, rezidenčné aj komerčné. Commecy už celkovo skrášlil tri až štyri stovky budov vo Francúzsku aj mimo neho.

Pozrite si galériu

Z graffiti tohto obrovského hmyzu by nám zlyhali základné životné funkcie

Dokonalé, ale predsa.

Zdroj: CNC