Buď leziete bezchybne, alebo spadnete a zomriete.

„Štýl, akým lezie Alex, spôsobuje závislosť. Lezenie s ním je v skutočnosti zlozvyk, rovnako ako fajčenie alebo pitie piva. V skutočnosti to nechcem robiť, ale robím, pretože je to krásne,“

tvrdí vo filme o horolezcovi Alexovi Honnoldovi jeho priateľ.

Skalná stena El Capitan v národnom parku Yosemite v Kalifornii pohne fantáziou každého horolezca. Mnohí to skúšali, niektorí bez povrazov a viacerí z nich zomreli, vrátane skúsených horolezcov. Naposledy sa do hĺbky zrútil horolezecký pár vlani v lete. Vrchol takmer zvislej steny je vo výške 915 metrov. Alex Honnold je skúsený horolezec, ktorý obrovskú stenu zliezol bez lana a filmový režisér o tom nakrútil dokumentárny film.

Toto je výkon, ktorý sa dá urobiť len stopercentne: je to ako získať zlato na olympijskom šampionáte, s tým rozdielom, že ak zlato nezískate, zomriete.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Free Solo Film (@freesolofilm),

To je hlavnou myšlienkou Oscarom ovenčeného dokumentu Free Solo, v ktorom Honnold a jeho blízke okolie (priateľka, priaznivci horolezectva) hovoria o riskovaní života. Film samotný je neuveriteľnou a úžasnou realitou, ktorá predstavuje hranicu ľudských síl. Ukazuje, kde to všetko začalo: hlavný protagonista bol lezením po skalách posadnutý už od detstva a väčšinu času strávil na skalách úplne sám.

Dokument servíruje divákom krutú realitu. Desivý je aj strach filmového štábu, ktorého najmenšia chyba by mohla usmrtiť jeho hlavného hrdinu.  

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Free Solo Film (@freesolofilm),

Svetový rekordér odviedol skutočne nadľudský výkon a dozviete sa aj, čo ho motivovalo: jeho francúzska matka ho vychovávala tak, že čokoľvek spravil, nebolo to dosť dobré. Tento film by pravdepodobne presvedčil aj ju.

Dokumentárny film Free Solo si môžete pozrieť na National Geographic.