Fotografka Candida Höfer rozpráva príbeh mexickej architektúry cez precízne zábery interiérov. Keďže sa zameriava na veľkoleposť priestoru bez ľudskej činnosti, vyzýva divákov na objavovanie bohatých detailov a symetrie každého interiéru.

V priebehu 40-ročnej kariéry sa nemecká fotografka zamerala na skúmanie psychologického dopadu architektúry na jej užívateľov. V hľadáčiku jej fotoaparátu sa objavili napríklad nemocnice, kostoly a divadlá.

Fotografie boli zachytené v priebehu roku 2015, kedy sa Höfer zúčastnila kultúrnej výmeny medzi Mexikom a Nemeckom. Zachytila na nich cez 600 rokov histórie mexickej architektúry. Dokumentuje pritom nielen fyzické detaily interiérov, ale tiež genius loci a podstatu každého priestoru.

Höfer zobrazuje architektúru bez prítomnosti človeka. Táto účelná kreatívna voľba jej umožňuje zapojiť sa do ďalšieho dialógu o psychológii architektúry. "Uvedomila som si, že to, čo ľudia robia na týchto miestach, je zrejmejšie, keď nie je nikto prítomný, rovnako ako neprítomný hosť sa môže často stať témou rozhovoru," vysvetľuje autorka záberov.

Pozrite si galériu

Panoramatické fotografie vnútri chrámov balansujú medzi realitou a fantáziou

Fotograf Peter Li zachytáva krásu klasickej aj súčasnej architektúry na panoramatických záberoch. Jeho fotky berú dych!

Zdroj: CNC, Dezeen