Brian Dowling je reklamný fotograf, ktorý pochádza zo Spojených štátov. Zo svojho rodného Mississippi sa ale kvôli práci premiestnil do Berlína. Tam pracoval ako úspešný reklamný fotograf. Presne pred dvoma rokmi sa ale rozhodol, že si dá na rok pauzu a začne pracovať na svojom vlastnom projekte. Zaujali ho totiž červenovlasé ženy.

Brian začal cestovať a v miestach, ktoré navštívil, vyhľadal ryšavky všetkého druhu. Od tých s tmavočervenými vlasmi až po svetloryšavé dievčatá s jemnými svetlými rysmi tváre. Navštívil viac než dvadsať krajín, z ktorých si priniesol asi tisíc fotografií. Z nich nakoniec vybral 130, ktoré vytvorili jeden unikátny projekt.

Fotografovanie červenovlasých dievčat navyše nebolo samoúčelné. Svoj projekt, z ktorého vznikne dokonca fotokniha, začal Dowling fotiť s konkrétnym úmyslom: bude slúžiť ako pomôcka osvety o šikane, ktorej sú často vystavené práve tí, ktorí sú niečím iní. Fotograf chcel ukázať, že aj tieto krásne dievčatá sú niečím "iné" a tým pádom aj ony by mohli byť obeťou šikany. Fotograf tak v podstate angažovane cieli na potenciálnych škodcov, ktorí si môžu vďaka Dowlingovým záberom uvedomiť, ako scestné je škatuľkovanie a ostrakizmus tých, ktorí niečím vynikajú či vybočujú.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC, Bored Panda