Fotografia urobená drónom je pomerne nový žáner, ale už piaty rok má svoju vlastnú súťaž. V uplynulých dňoch boli vyhlásení traja výhercovia súťaže Dronestagram photo contest za rok 2018. Úžasné sú fotografie aj ďalších niekoľkých desiatok finalistov, z ktorých si môžete 30 pozrieť v našej galérii. Víťazným snímkom sú kúpajúce sa hrochy v stredoafrickej Tanzánii.

​Dróny v poslednom čase žiaľ vyvolávajú trochu negatívnej konotácie. Snáď kvôli zložitým predpisom a rizikám ich používania (čoho sú príkladom napríklad zmätky na britskom letisku Gatwick). Počet účastníkov ale rastie aj napriek čím ďalej prísnejším reguláciám. Drónová fotografia je fascinujúci žáner, ktorý umožňuje úplne inú perspektívu niekde medzi klasickou a leteckou fotografiou.

Dronestagram photo contest mal šesť porotcov, ktorí sa snažili vybrať úzky okruh finalistov z tisícov prihlásených súťažiacich z celého sveta. Porotcovia súťaže upozorňujú, že fotografie musia ukazovať výjav z pohľadu, aký môže poskytnúť len drón. Zameriavajú sa vraj tiež na to, aby záber mal ako umeleckú, tak aj obsahovú hodnotu.

Pozrite si galériu

Smiech aj smútok, krása aj hrôza: Najlepšie fotografie prírody roku 2018 vám vyrazia dych

Zachránené mláďa gorily, leopardí lov i akrobatické predstavenie obyčajnej veveričky. Vavríny z fotografických súťaží si v minulom roku vyslúžili snímky známych i neznámych autorov.

Zdroj: CNC