Pred troma rokmi, 10. januára 2016, zomrel legendárny hudobník David Boeiw. Bolo to len dva dni po jeho 69. narodeninách. Výstredný umelec, ktorý sa preslávil ako priekopník nových hudobných trendov, podľahol po rok a pol dlhom boji rakovine pečene. Aké bolo jeho detstvo?

Narodil sa v roku 1947 v Londýne do relatívnej chudobnej rodiny. Matka pracovala ako čašníčka a otec bol charitatívnym pracovníkom, obaja vraj boli tak trochu chladní. Sám sa o detstve veľmi kladne nevyjadroval. Rodinné zázemie príliš neprispievalo k jeho psychickej stabilite, ktorá aj tak bola dosť chatrná. Koniec-koncov, mal to v rodine.

Davidove sklony k hudbe, tancu, herectvu i výtvarníctvu sa prejavovali už od detstva. Ako deväťročný začal Bowie spievať v školskom zbore a svoje vystúpenia obohacoval o zvláštne tanečné kreácie. Aktívnejšie sa o hudbu začal zaujímať až zhruba v trinástich rokoch pod vplyvom nevlastného brata. Žiadny hudobný nástroj ale dlho nemal, jeho rodičia si to totiž nemohli dovoliť. Chlapec preto vyhrával napríklad na kuchynských riadoch. Prvý hudobný nástroj dostal až v štrnástich rokoch, bol to plastový saxofón.

Pozrite si galériu

​Od detstva vraj bol plný ohromnej energie a najrôznejšie nápady z neho len sršali. To ale viedlo aj k tomu, že sa ako tínedžer často bil. Jedna taká bitka spôsobila, že mal každé oko iné. Ľavé oko si pri bitke vážne poranil a vyzeralo to, že oň príde. Nakoniec sa ho podarilo zachrániť, ale zornička už zostala rozšírená a zrak poškodený. Zatiaľ čo Bowieho zdravé okolo bolo až priezračne modré, to druhé vyzeralo ako hnedé.

V čase bitky mal 15 rokov. Samozrejme, k nej došlo kvôli dievčaťu. Ranu mu zasadil jeho spolužiak George Underwood. Umelci paradoxne zostali priateľmi, grafik Underwood dokonca Bowiemu vytvoril niekoľko obalov pre jeho albumy.

Zdroj: CNC
Tagy: