Rozorvaní detektívi, neohrození agenti alebo obyčajní ľudia, zásahom osudu vrhnutí do sledu neobyčajných udalostí. Tí všetci na plátnach kín predvádzali kúsky, ktoré divákov zarazili do sedadiel. Filmové napätie zažilo silný rok. V našom TOP 10 rebríčku nájdete thrillery, ktoré sa nám v uplynulých mesiacoch zdali najzaujímavejšie.

10. Pomsta

O čom to je jednou vetou: Sexi modelka Jen sa uprostred kalifornskej púšte mstí trojici násilníkov, ktorí ju znásilnili a zhodili z útesu.

Zaujímavosť: Film nakrútila francúzska režisérka v Maroku. Vidno teda silný feministický apel.

Prečo sa pozerať: Tá ženská prežije všetko. Pád z päťdesiatmetrovej skaly rovná sa malej odrenine, smrteľné zranenia spraví náplasť. Normálny človek by už stokrát vykrvácal, ale Jen stále drží a behá ako srnka skrížená s Terminátorom. Totálne "over the top" prevedenie už dlho nebolo takto zábavné. Ak vám to ešte nedošlo, Pomsta nehrá na realitu. Na tú zabudnite, vymažte to slovo zo slovníka. Bavte sa.

9. Summer of 84

O čom to je jednou vetou: Partia kamarátov v americkom malomeste 80. rokov má podozrenie, že jeden z ich susedov je sériovým vrahom mladých chlapcov.

Zaujímavosť: Po seriáli Stranger Things a filmovom To ďalší dôkaz, že osemdesiatkové retro je v kurze.

Prečo sa pozerať: Pretože čakanie na tretiu sériu Stranger Things je príliš dlhé. Podobne ako v spomínanom seriáli a v kingovskom To pomáha hlavne sympatické obsadenie hlavnej partie hrdinov. Tá má klasické zloženie - správňak, drsniak, tlsťoch, geek a dievča zo susedstva. Len černoško prekvapivo chýba. Správna voľba pokiaľ ste plní nostalgie po časoch, kedy sa na napínavé americké filmy pozeralo z ošumelých VHSiek.

8. Nebezpečná láskavosť

O čom to je jednou vetou: Roztomilý naivný čertík Anna Kendrick pátra po svojej zmiznutej akože kamarátke, ktorá jej na krku nechala ako malé dieťa, tak manžela.

Zaujímavosť: Režisér Paul Feig sa špecializuje na komédie so silnými ženskými hrdinkami (Ženy sebe, Drsniačky, noví Krotitelia duchov). Neprekvapí preto, že Nebezpečná láskavosť je rovnako tak thrillerom, ako komédiou.

Prečo sa pozerať: Pretože vás zaujíma, ako by vyzerala Fincherova Zmiznutá, keby do nej niekto pridal pár kvapiek mimibazaru. Anna Kendrick je ako matka samoživiteľka Stephanie, ktorá pre ostatné mamičky nakrúca videoblogísok o varení, neodolateľná. Keď sa potom táto na prvý pohľad prostoduchá osoba dostane do stredu klasickej thrillerovej zápletky, je o zábavu postarané. Tvorcovia s príjemným nadhľadom vŕšia jeden zvrat za druhým, tajomno mixujú s humorom a Nebezpečná láskavosť je tak fajn oddychovkou, ktorá určite stojí za skúšku.

7. Jack stavia dom

O čom to je jednou vetou: Psychopatický sériový vrah Jack na sklonku života bilancuje svoje vražedné pôsobenie a vyzdvihuje svoje majstrovské krvavé diela.

Zaujímavosť: Film mal premiéru na festivale v Cannes. Mnoho návštevníkov ho nevydýchala a odišla zo sály. Proste typický kontroverzný Lars von Trier.

Prečo sa pozerať: Pretože nový film Larsa von Triera je udalosť a každý by si mal urobiť vlastný názor. Skočíte depresívnemu Dánovi na lep a necháte sa jeho novinkou uraziť a pohoršiť? Tak to Lars vyhral. Možno budete zatvárať oči pri scénach brutálneho násilia. Možno sa s režisérom pustíte do absurdných úvah nad tým, či vražda môže byť umením. Alebo sa budete smiať nad čierno-čiernym humorom, ktoré je tak strašne čierny, že ho mnoho divákov ani nepostrehne. Či už tak alebo onak, Jack stavia dom je zážitok ako žiadny iný.

6. Profil

O čom to je jednou vetou: Ambiciózna novinárka sa pomocou Facebooku snaží spojiť s náborármi Islamského štátu a odhaliť a popísať spôsob, ako radikáli lákajú mladé dievčatá zo Západu do Sýrie.

Zaujímavosť: Film je rozprávaný len pomocou diania na obrazovke počítača hlavnej hrdinky Amy.

Prečo sa pozerať: Pretože si myslíte, že váš facebookový kamarát Muhammad z Aleppa vás vážne miluje a už-už si kupujete letenku na Blízky východ. Profil by zvlášť na mladé dievčatá skutočne mohol fungovať ako prevencia pred nástrahami doby. Sekundárne je potom film tiež mementom neuveriteľnej ľudskej hlúposti.

5. Utøya, 22. júla

O čom to je jednou vetou: Rekonštrukcia skutočných udalostí z leta roku 2011, kedy pravicový extrémista Breivik zaútočil na kemp pladých sociálnych demokratov na nórskom ostrove Utøya.

Zaujímavosť: V roku 2018 vznikli hneď dva filmy na motívy Breivikovho teroristického vyčíňania. Druhá snímka s názvom July 22 nakrútil slávny režisér Paul Greengrass pre Netflix.

Prečo sa pozerať: Pretože vás zaujíma, čo vtedy asi obete na Utøyi zažívali. Film je unikátny v tom, že sa tvorcovia rozhodli nakrútiť ho na jediný záber z pozície jednej z účastníčok letného kempu. Všetky desy tak divák dostáva takpovediac z prvej ruky a fakt to nie je príjemné pozeranie. Mŕtvi kamaráti, zmätok, streľba. Nikto nevie, čo sa deje. Vďaka zvolenej forme sa minúty niekedy až nepríjemné vlečú. Nekonečný čas, kedy pomoc neprichádza.

4. Mission: Impossible - Fallout

O čom to je jednou vetou: Agent IMF Ethan Hunt stojí pred ďalšou nesplniteľnou misou, pri ktorej musí zachrániť seba, svojich blízkych aj mnoho ďalších ľudí.

Zaujímavosť: To Cruise sa nerád necháva dablovať, sám preto urobil mnoho kaskadérskych kúskov vrátane zoskoku z výšky ôsmich kilometrov. Pri nakrúcaní si okrem iného zranil nohu.

Prečo sa pozerať: Jediný skutočne mainstreamový vysokorozpočtový film v rebríčku. Ideálny výber pre tých, ktorým nie je dosť prepracovaný scenár či originálna umelecká vízia, ale ocenia skôr bohatú výpravu a spektakulárnu akciu. Teda, hlavne tú akciu. Nová Mission: Impossible má totiž fakt grády. Bitku na toaletách, naháňačku v Paríži alebo súboj vrtuľníkov si budete pamätať veľmi dlho. Určite viac než samotný dej. Ten splýva s každou druhou špionážnou snímkou a s každým predošlým Mission Impossible.

3. Upgrade

O čom to je jednou vetou: Hlavný hrdina sa za pomoci umelej inteligencie, ktorú má implantovanú vo vlastnom tele, mstí vrahom svojej manželky.

Zaujímavosť: Upgrade je prvým výraznejším počinom Leigha Whannella, scenáristu slávnych hororových sérií Saw a Insidious.

Prečo sa pozerať: Pretože máte náladu na svižný béčkový sci-fi thriller, v ktorom hlavný hrdina stíha pri masakrovaní záporákov aj vtipne a drsne hláškovať. Upgrade je hlavne napínavá zábava. Nehrá sa v ňom na veľké myšlienky a hlboké posolstvá. Dej letí dopredu bleskovou rýchlosťou. Človek sa ani nenazdá a z ochrnutého hlavného hrdinu je vďaka experimentálnemu zariadeniu nezastaviteľný stroj na zabíjanie, ktorý sa ide mstiť do ulíc dystopického veľkomesta. Trochu ako sudca Dredd, trochu ako Robocop.

2. Pátranie

O čom to je jednou vetou: Muž pátra po zmiznutej dcérke pomocou jej osobného notebooku, v ktorom nájde mnoho nečakaných prekvapení.

Zaujímavosť: Podobne ako pri snímke Profil použili filmári netypický spôsob rozprávania, kedy sa celý dej odohráva na plochách počítačov a mobilných telefónov.

Prečo sa pozerať: Viac zvratov než prospechárov. Vymyslieť a spísať príbeh, ktorý bude diváka prekvapovať snáď päť minút, to muselo dať vážne prácu. Keď už si budete myslieť, že máte film prečítaný, vytasia sa tvorcovia s ďalším nečakaným twistom. Niekomu sa možno Pátranie bude na konci zdať až prekombinovaný, to ale nemení nič na tom, že si pri sledovaní nevydýchnete. Ani na sekundu.

1. Tiesňové volanie

​​O čom to je jednou vetou: Pracovník tiesňovej linky sa rozhodne vlastnými silami pomôcť unesenej žene, musí pritom čeliť démonom svojej minulosti.

Zaujímavosť: Hlavný hrdina doslova nezlezie z plátna, celý dej sa totiž odohráva len v kanceláriách tiesňovej linky. Všetko ostatné diania filmári sprostredkovali formou telefónnych rozhovorov.

Prečo sa pozerať: Thriller je ako zo škatuľky. Severania sú na napínavé príbehy experti, a to ako v literárnej, tak filmovej podobe. Z knižného sveta vám sú určite povedomé mená ako Stieg Larsson alebo Jo Nesbø. Začínajúci dánsky režisér Gustav Möller by potom mohol byť vychádzajúcou hviezdou filmového napätia, málokomu sa podarí debutovať tak presvedčivo, ako sa to podarilo jemu. Príbeh bývalého policajta a pracovníka tiesňovej linky Asgera a unesenej ženy, ktorú má "na dráte", je emocionálna horská dráha, pri ktorej okrem povinného napätia zažijete aj radosť a nádej či zúfalstvo a smútok.

Nenechajte si ujsť 10 najlepších hororov roku 2018

Poriadne bohatá úroda nás tento rok stretla v hororovom žánri. Vybrať si mohli fanúšikovia duchov, monštier aj psychopatických vrahov. Objavili sa príjemné strašidelné oddychovky aj znepokojivé zábery pre náročnejších divákov. Zostavili sme z nich rebríček desiatich tých úplne najzaujímavejších kúskov.

Zdroj: CNC