Metalovej hudbe na Youtube kraľuje mongolské hudobné zoskupenie The Hu.

Z titulného obrázka by sa mohlo zdať, že ide o východný spinoff Sons of Anarchy, ale nie je to tak. Skupina sa volá The Hu a ide o mongolskú heavy metalovú kapelu, ktorá sa svetu predstavila pomocou tradičných hudobných nástrojov a typického mongolského hrdelného prejavu.Pri ich počúvaní sa vám pred očami zjaví Čingischán, ktorý na chrbte koňa so svojou nekonečnou armádou obsadí polku sveta.

Čo stojí za ich úspechom nevieme, ale o mongolskej hudbe toho vieme trochu viac. Keď sa na konci 20. storočia zrútil Sovietsky zväz, otvoril sa pred Mongolskom západný svet, čo ovplyvnilo aj ich kultúru.

Zdroj: Bandcamp

​Thalea Stokes študuje v súčasnosti v Mongolsku ľudovú hudbu a tvrdí, že Mongoli si odvtedy berú zo západnej hudby niektoré prvky. Samozrejme, nie je to proces obyčajného kopírovania, tieto hudobné prvky sú formované vlastnými nástrojmi a kultúrou. Preto The Hu nie je metal z Mongolska, ale mongolský metal s tradičnými hudobnými nástrojmi ako morin khuur, drumbľa a tradičný hrdelný spev.

Skupina samotná označuje svoju produkciu za hunnu rock, ktorý pochádza z mongolského výrazu „hu“ (človek). V uplynulých siedmich rokoch dali dohromady viacero skladieb, ktoré by chceli vydať na jar na albume s názvom Gereg. Ich cieľom je poskytnúť, čo najviac mongolskej kultúry prostredníctvom rockovej hudby.

Chceli sme prísť s niečím jedinečným, s čím môžeme vstúpiť do hudobného sveta,

- hovorí B. Dashdondog, hudobník a producent kapely. Ich skladby sú stopercentne mongolské a to nielen zvukom, ale aj textami. Ich prvá vydaná skladba Yuve Yuve Yu je napríklad o Čingischánovi, veľkom dobyvateľovi a spojovateľovi národov.

Všetci štyria členovia kapely sa učili hrať na tradičných mongolských nástrojoch v Mongolskom štátnom konzervatóriu.

Keď hráme hudbu, chceme sa dotknúť mongolskou hudbou duší všetkých ľudí. Dúfali sme, že sa nám to podarí, ale nepredpokladali sme, že sa to stane tak rýchlo.

- hovorí N. Temuulen, 28-ročný gitarista skupiny, ktorý tiež prezradil, že sú spokojní s ich úspechom, ale takúto rýchlosť nečakali. Kip Hutchins je doktorandom kultúrnej antropológie na univerzite vo Wisconsine a má jedno vysvetlenie. Podľa neho The Hu symbolizuje všetko to, čo si o Mongolsku myslíme tu na Západe. Nomádsky, jazdecký život je na jednej strane romantický, ale zároveň symbolizuje hrdinstvo a slobodu, ktorá je pre metalových fanúšikov príťažlivá, prinajmenšom podľa Hutchinsa.

Podľa hudobnej formácie Die Antwoord film Suicide Squad vykradol ich štýl

Juhoafrická hip-hopová formácia Die Antwoord, tvrdo zaútočila na režiséra a scenáristu kontroverzného, kritikmi nenávideného kasového trháku Jednotka samovrahov - Davida Ayera.

Zdroj: Kunr