Mexičan Omar Ortiz zasvätil svoj umelecký život hyperrealizmu. Zaujímavý je fakt, že tento termín sa prvýkrát objavil až v roku 1973, keď ho použil Belgičan Isy Brachot, obchodník s umením, ktorý pomenoval výstavu vo svojej bruselskej galérii práve Hyperréalisme. Na popis umeleckého štýlu či hnutia sa ale tento názov začal používať až začiatkom tisícročia.

Z pohľadu dejín umenia je to v podstate krok späť, čo nie je nič neobvyklé. Minimálne posledných 200 rokov sa totiž výtvarné umenie vyvíjalo smerom k simplifikácii a s rastúcim dôrazom na osobitý prejav autora. Od impresionizmu po fauvizmus či abstrakciu.

"Odvtedy, čo som začal maľovať, som sa vždy snažil reprezentovať skutočnosť tak skutočnú, ako som to len dokázal. Niekedy sa to podarilo a inokedy nie, ale inak to robiť neviem," hovorí 41-ročný maliar.

Ortizovou hlavnou témou je figurálna maľba, väčšinou ide o telo ženské. Pracuje s veľkým formátom a jeho médiom sa stal olej. Vo svojich maľbách vyznáva minimalizmus. "Verím, že nestriedmosť nás robí skôr chudobnými než bohatými," hovorí o svojej záľube v jednoduchosti.

Pozrite si galériu

Neuveriteľné! Tieto obrázky sú skutočne robené guľôčkovým perom

Mexičan Alfredo Chamal sa venuje výlučne perokresbe a dokáže vytvoriť nádherné fotorealistické diela.

Zdroj: CNC