Stan Lee, otec Marveloviek, zomrel vo veku 95 rokov. Muž, ktorého život nebol zďaleka tak dobrodružný ako jeho hrdinov, zažil na sklonku života veci, ktoré by človek neprial ani svojim najhorším nepriateľom.

Vo veku 95 rokov zomrel Stan Lee, otec Marveloviek, ktorému môžu fanúšikovia komiksov ďakovať za superhrdinov vrátane Hulka, X-Menov, Fantastickej štvorky, Thora, Daredevila či Iron Mana.

Podľa informácií musel byť Lee prevezený do losangelskej nemocnice v pondelok ráno miestneho času, kde zomrel. Bývalý prezident Marvel Comics mal v minulosti viacero zdravotných problémov, naposledy bol hospitalizovaný v marci so zápalom pľúc.

Začiatky

Stanley Martin Lieber sa narodil 28. decembra 1922 v New Yorku. Vyrastal ako židovské dieťa rumunského pôvodu v Bronxe a študoval na strednej škole Dewitt Clinton. Písaním sa zaoberal od detstva. Zo začiatku písal smútočné oznamy, ale písal aj pre Národné centrum pre tuberkulózu.

Jeho komiksová kariéra začala v Timely Comics. Neobjavili ho ihneď a musel si postupne prejsť celým rebríčkom spoločnosti (čo mu vôbec neprekážalo): najprv dopĺňal do pier atrament a nosil spisovateľom obedy. Jeho talent sa prejavil v roku 1941, v treťom čísle komiksového magazínu Captain America Foils the Traitor's Revenge, v ktorom Captain America po prvýkrát použil svoj legendárny štít. Bolo to tiež prvýkrát, keď začal používať umelecký pseudonym. To už bol redaktorom Timely Comics.

Po vypuknutí druhej svetovej vojny, vstúpil do armády. Umiestnili ho k spravodajcom, kde písal titulky na plagáty a nakrúcal propagandistické filmy. Po vojne sa vrátil do práce. V Atlas Comics, ako sa spoločnosť premenovala, písal westernové, hororové a sci-fi romány. Potom Atlas zmenil opäť svoje meno a začal fungovať pod názvom Marvel Comics.

Zdroj: Shutterstock

Nový štart​

Lee koncom päťdesiatych rokov vyhorel a cítil, že v žánroch, ktoré písal, už nevie vymyslieť nič nové. Po úspechu konkurenčnej spoločnosti DC Comics začal premýšľať o ukončení kariéry. Vtedy ho nahovoril Martin Goodman, vydavateľ Marvel Comics, aby začal úplne inú líniu. Lee vedel, že ak to nevyjde, nebude to žiadna tragédia, pretože chcel s Marvelom skončiť, ale s niekoľkými mladými dizajnérmi (Jack Kirby, Steve Ditko) vytvorili nové postavy superhrdinov s ľudskými črtami vrátane X-Mena, Fantastickej štvorky, Iron Mana, Daredevila alebo Spidermana.

Lee vyhovel prosbám svojej manželky Joan Clayton Bocock Lee a postavám dal úplne nový rozmer v porovnaní s postavami superhrdinov DC Comics, ktoré boli nepoškvrnené, nadprirodzené a dokonalé tvory. U neho sa takýto charakter nevyskytoval. Každá z jeho postáv mala hlbokú ľudskú stránku a bežné problémy, či už išlo o pavúkom uštipnutého tínedžera skáčúceho po strechách, alebo vedca, ktorý sa v návale zlosti menil na zelenú obludu.

Jeho kreatívna metóda, neskôr pomenovaná na marvelovskú, spočívala v tom, že príbeh tvoril spoločne s ilustrátorom. On napísal synopsu, umelec nakreslil obrazy a Lee vpísal text do textových bublín a panelov.

Jeho najproduktívnejšie obdobie trvalo do 70. rokov, celkom stvoril 361 postáv (tu je celý zoznam), a aj keď to nikdy otvorene nepriznal, najradšej mal Spidermana, pretože ho miloval celý svet. Ďalším bol Ironman, pretože bol bohatý, sympatický a miláčik žien. A tiež Profesor X, lebo riadil veci z ústrania, bol chytrý a citlivý.

​Od 70. rokov postupne prestal s písaním, ale zostal v Marveli a pôsobil ako tvár spoločnosti pri komiksových a publikačných stretnutiach. Založil niekoľko spoločností, niektoré skrachovali, iné prosperovali. Dával obrovské množstvo peňazí na charitu a podporoval množstvo detských nadácií, predovšetkým tie, ktoré bojovali proti detskému analfabetizmu.

Zdroj: Shutterstock

Problémy

Prvé negatívne správy o jeho zdravotnom stave prišli v roku 2012, dostal kardiostimulátor. V roku 2013 bola opäť aktívny, zúčastnil sa niekoľkých verejných stretnutí a zdalo sa, že je v poriadku. V roku 2015 bol hospitalizovaný s ťažkým zápalom pľúc a keď v roku 2017 zomrela jeho manželka, s ktorou strávil 69 rokov, jeho stav sa zhoršil. Supy sa nad ním zlietli a využili osamelosť a beznádej starého muža: jeho dcéra a obchodný partner prevzali kontrolu nad bohatstvom milovníka komiksov a s rôznymi trikmi a podvodmi sa im podarilo získať veľké sumy peňazí.

Niekoľko dní po smrti jeho manželky vyhodila jeho dcéra rodinného bankára, ktorý spravoval Leeho financie 26 rokov a previedla 4,6 milióna dolárov na podozrivý účet bez otcovho povolenia. Pomocou ďalšieho podvodu vybrali z jeho vrecka 300 tisíc dolárov, keď ho požiadali o charitu neziskovej organizácie. Neskôr sa ukázalo, že ide o obchodnú spoločnosť, ktorú viedol manžel jeho dcéry a ktorá navádzala opatrovateľky, aby mu odoberali viacej krvi. Túto krv potom vydražili a peniaze nevenovali charite, ale minuli.

​Mal množstvo súdnych sporov ohľadom autorských práv a falošných obchodných kontraktov, ktoré s ním uzatvorili jeho spoločníci v dobe, keď bol zlomený smrťou manželky.

Tento rok v lete sa stal obeťou lúpežného prepadnutia, keď opustil svoje sídlo v Los Angeles a dvaja muži na neho namierili zbraň. Polícia oboch útočníkov na mieste zatkla. Jeden z nich tvrdil, že Lee mu dlží peniaze, ktoré chcel, aby mu vrátil.

Zdroj: Shutterstock
Kevin Feige, prezident Marvel Studios, povedal, že nikto nemal tak veľký vplyv na Marvel Studios ako Lee.

Zanecháva za sebou úžasné dedičstvo, ktoré nás všetkých prežije.

Komiksy sa podriaďujú trendom: Postavy šijú na mieru čitateľom

Včera sme vás informovali o tom, že vydavateľstvo Marvel Comics zmení pohlavie komiksovej postavy Thora na ženské. Všetko kvôli čitateľkám, ktoré chce ku komiksom nalákať. V histórii komiksov, sa nejedná o ojedinelú záležitosť.