10 filmov, z ktorých behá mráz po chrbte: Najstrašidelnejšie horory zo začiatku tisícročia

Kruh a Saw sú legendy a pozná ich asi každý. V minulom desaťročí ale vzniklo oveľa viac hororov, ktoré stoja za videnie aj dnes. Vybrali sme desa hororov, ktoré majú niečo navyše. Majú nápad a prevedenie, ktoré vás zaručene vystraší.

1. Kruh (2002)

Zdroj: ČSFD

​​O čo ide: príbeh o desivej videokazete, ktorej obsah rozhodne nie je dobré vidieť.

Prečo pozerať: Chcete si urobiť pekný večer a tak siahnete po prvej kazete, čo sa váľa niekde na stole. Avšak namiesto veselej komédie sa na obrazovke ukáže zmes podivných a nechutných scén, z ktorých sa vám hlava zatočí. No a potom už len zazvoní telefón, aby hlas v ňom oznámil, že do siedmich dní budete na druhom svete. Dnes už klasika Gorea Verbinského vystrašila a šokovala milióny divákov po celom svete a stopercentne postraší aj vás. Myšlienka tajomného dievčaťa vyliezajúceho zo studne až k vám do obývačky nenechá nikoho na pochybách, že táto šialenosť sa zrodila v krjaine vychádzajúce slnka.

Komentár: Tento americký remake japonského hororu je rovnako kvalitný ako originál.

2. Znamenia (2002)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Farmár Graham Hess žije so svojím bratom a dvoma deťmi na opustenej farme. A žili by šťastne a spokojne dodnes, keby sa im v poliach za domom nezačali objavovať tajomné kruhy v obilí. Žeby mimozemšťania?

Prečo pozerať: Shyamalan je vo vrcholnej forme. Majstrovský scenár vás nenechá na pochybách, že máte čo do činenia s novodobým Hitchom. Poctivo budovaná atmosféra a momenty, z ktorých vás bude mraziť ešte veľmi dlho po odchode z kina. Mel Gibson s Phoenixom hrajú ako o život a divák netuší, čo sa to vlastne deje. Tak flagrantný príbeh, ktorého koncu napriek tomu nechcete uveriť.

Komentár: Shyamalan tesne pred tým, než sa zbláznil a začal nakrúcať blbosti. Dnes sa pomaly vracia späť.

3. Tí druhí (2001)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Na konci druhej svetovej vojny čaká Grace (Nicole Kidman) s dvoma deťmi na manželov návrat z frontu. Dočká sa?

Prečo pozerať: Vypointovaný príbeh a prvý anglicky hovorený film španielskeho mága Alejandra Amenábara. Pri čakaní na milého sa v dome začnú diať podivné veci. Deti trpia alergiou na slnečný svit, zatiahnuté závesy, prapodivné služobníctvo a rozľahlý dom rozohrávajú majstrovskú partiu s našimi nervami. Niečo tu nehrá a je na Grace, aby odhalila strašnú skutočnosť.

Komentár: Minimalistický horor ako zo starej školy. Potoky krvi netreba, tiene rozohrávajú vlastnú hru.

4. Úsvit mŕtvych (2004)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Apokalyptický svet, hŕstka preživších uzavretá v obchodnom centre a všeade okolo hladné zombie. Hra na mačku a myš sa začína.

Prečo pozerať: Tiež ste si vždy kládli otázku, prečo sa ľudia v podobných filmoch nechajú chytiť a zožrať, keď sa nemŕtvi plížia ako my v pondelok do práce? Prišiel Zack Snyder a svojím debutom žáner o nutný kus dopredu. Šprintujúci zombie sú totiž oveľa desivejší a nebezpečnejší. Poradia si hlavní hrdinovia?

Komentár: Snyder prišiel, nakrútil zombie horor pre toto storočie a zase odišiel.

5. Paranormal Activity (2007)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Mladý pár sa nasťahuje do domu na predmestí. Niečo je ale zle. Žeby duch?

Prečo pozerať: Tento nízkorozpočtový film hrá podľa rovnakých pravidiel ako legendárny Blair Witch. Po nevysvetliteľných udalostiach odohrávajúcich sa vnútri domu sa pár rozhodne nainštalovať kamery, ktoré budú celú noc robiť záznam. Netreba vysvetľovať, že to nie je najlepší nápad. Záhady, neskôr aj útoky na obyvateľov domu sa noc čo noc stupňujú a všetko speje k finálnemu večeru, kedy ráno už nikdy nebude rovnaké...

Komentár: Pokiaľ pristúpite na formát typu "pozerám stále dokola na zábery kamier", báť sa budete určite.

6. Osada (2004)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Osada a uzavretá bigotná komunita uprostred divočiny, ktorú strážia záhadné príšery, ktoré nedovolia prekročiť hranicu lesa. Ale jedného dňa treba vyhľadať pomoc...

Prečo pozerať: Pokiaľ osadníci dajú netvorom z času na čas obetný dar, nechajú ich. V tejto podivnej osade snáď 19. storočí sú pravidlá jasne dané. Keď je však ťažko zranený jeden z nich, je treba privolať pomoc. Vydáva sa pre ňu slepé dievča. Pokiaľ ho netvory nezbadajú, možno ho nechajú žiť. Monštrá ale nie sú to, čoho by sa malo najviac báť. Tou je pravda, ktorú objaví na konci svojej strastiplnej cesty.

Komentár: Ďalšie skvelé dielo Manoja N. Shyamalana. Dusivá atmosféra, strašidelní netvorovia a pointa vybrúsená ako diamant.

7. Stiahni ma do pekla (2009)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Mladá banková úradníčka urazí starú cigánku a tá ju vo svojej "dobrote" preklaje.

Prečo pozerať: Vzhľadom na to, že film napísal a nakrútil Sam Raimi, musí byť jasné, že to bude vec, pri ktorej sa aj zasmejeme. A v duchu tradícií jeho kultového Evil Dead to tak naozaj je. To ale neznamená, že nám občas nebudú drkotať zuby. Zúfalý boj dievčaťa o zlomení kliatby je zábavné i znepokojújuce zároveň. Ak máte radi priamočiarosť, dej, čo tlačí na pílu, a šialenosti všetkého druhu, je to film pre vás.

Komentár: Kvalít kultovej série Evil Dead to síce nedosahuje, ale svoje miesto s sieni slávy hororov si určite zaslúži.

8. Pád do tmy (2005)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Šestica kamarátok podnikne vzostup do jaskynného systému. Po nešťastnom závale musia nájsť východ. Tam dole ale žije niečo, čo im ich boj o prežitie značne sťaží.

Prečo pozerať: Temnota, bezvýchodisková situácia a klaustrofobické stavy sú výbušnou zmesou, z ktorej sa dá vyrobiť slušná trhavina. Ak prisypete ingredienciu v podobe strašidelných slepých humanoidov žijúcich v katakombách, máte hneď bombu hirošimských parametrov. A keď sa témy chopí schopný režisér Neil Marshall, máte o program na večer postarané.

Komentár: Vskutku napínavý horor, kde budete dievčatám až do konca držať palce.

9. Oni (2008)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Mladý pár prichádzajú v noci domov. Namiesto pokojného večera ich ale čaká boj o prežitie.

Prečo pozerať: Keď vám niekto stále klope na dvere, ešte ste v pokoji. Keď v okolí postávajú podivne nemé indivíduá, začnete byť ostražitý. Ale keď tie indivíduá majú na hlavách masky z papiera a v rukách nože, viete, že je zle. Strašidelná hra na mačku a myš sa začína, ale neznámym cudzincom sa nedá utiecť. Alebo áno?

Komentár: Menej známy kúsok, na ktorý ale tak ľahko nezabudnete.

10. Saw: Hra o prežitie (2004)

Zdroj: ČSFD

O čo ide: Keď sa prebudíte v neznámej miestnosti, okno máte ako po trojdňovom žúre, vedľa leží mŕtvola a vy ste pripútaný reťazou s trubke, tušíte, že je niečo zle.

Prečo pozerať: Dnes už legendárna séria o geniálnom vrahovi prezývanom Jigsaw, ktorý svoje obete vystavuje bizarným pascám hrám. Ale ani tie obete nie sú úplne bez viny. Kto zomrie mučivou smrťou a kto prežije? Záleží len na nich...

Komentár: Týmto filmom si James Wan otvoril dvere do Hollywoodu a pasoval sa na kráľa hororu. Dodnes ním je.

Viete, prečo sa ľudia tak radi boja pri pozeraní hororov?

Súvisí stav úzkosti s filmovými klišé? Odpoveď je jednoduchá: súvisí. Tvorcovia hororov a thrillerov to veľmi radi využívajú.

Zdroj: CNC