Jeden z najznámejších českých nehercov sa narodil pred 101 rokmi, 22. júla 1915.

„Jestli si ten fotbal neprosadíš, tak jsi u mě mrtvej Homolka,“ touto a ďalšími perlami ozdobil Josef Šebánek filmovú satirickú trilógiu o rodine Homolkových. Rovnako ako jedinečná Milada Ježková aj on bol neherec, napriek tomu stvárnil nezabudnuteľné role vo filmoch, ktoré patria do klenotnice českej kinematografie.

Hoci sa Šebánek narodil v Podskalí u Písku, vyrastal a potom celý život prežil v pražskom Karlíne. Po absolvovaní meštianskej školy sa vyučil automechanikom. Autá sa potom stali jeho celoživotnou vášňou. Istý čas sa živil aj ako taxikár či automechanik v ČKD, vodič nákladiaku alebo autobusu, medzi tým pracoval aj ako pltník, lesný robotník či sústružník.

Nadšený Forman

Ako to už u takýchto "budúcich hviezd" býva, aj Šebánek sa dostal k filmu úplnou náhodou. Raz vzala Eva Ondříčková (manželka slávneho kameramana Miroslava Ondříčka) Miloša Formana a jeho manželku Evu Kresadlovú "k tete a strýkovi" Šebánkovým do pražského Karlína a Forman bol ako vo vytržení.

So Šebánkom chcel okamžite do svojho pripravovaného filmu "Lásky jedné plavovlásky" (1965). V ňom sa stretol aj s ďalšou neherečkou Miladou Ježkovou. Formana ale varoval, že sa žiadny scenár učiť nebude. A ani nemusel. Prvé Formanove filmy boli typické tým, že režisér len hercom vysvetlil podstatu scény a situácie a dialógy nechal čisto na nich. Vynikli potom v pravej autenticite. O dva roky neskôr si Šebánek spoluprácu s Formanom zopakoval v snímke "Hoří, má panenko" popisujúci hasičský bál vo Vrchlabí, ktorý nemilosrdne pranieroval dobový morálny úpadok obyvateľov Československa.

Dedo Homolka

Rovnako "nenahraditeľným" sa stal Šebánek aj pre ďalšieho režiséra. Šebánkovo zosobnenie obyčajného českého človiečika s obľubou k pivu a futbalu si všimol aj režisér Jaroslav Papoušek a obsadil ho do úlohy deda a manžela Márie Motlovej vo svojej trilógii o rodine Homolkových. Práve tieto filmy definitívne zabezpečili Šebánkovi filmovú nesmrteľnosť.

Podľa neskorších spomienok kolegov sa napriek tomu Šebánek vraj zdráhal vstúpiť pred kameru vedľa Heleny Růžičkovej alebo Františka Husáka. Keď ich ale niekoľkokrát v prestávkach rozosmial, rozpaky z neho spadli. "Hral sám seba. Aj tie preslávené hlášky boli jeho," prezradila vdova Marie Šebánková. "Pepi rád bavil spoločnosť, bolo ho všade plno," zaspomínala.

Zákerná choroba

Hoci Šebánek vo filmoch pôsobil dojmom dobre živeného a statného človeka, zdravie ho začalo čoskoro opúšťať. Urológ mu objavil nádor na močovom mechúre, bojoval s cukrovkou a začalo ho hnevať srdce. Nechcel sa už ani obťažovať holením tváre, preto v závere života nosil fúzy. Stratil radosť zo života a už odmietal filmové úlohy, ktorých mu ako hviezde prvej veľkosti chodilo stále dosť.

Zomrel v nemocnici synovi Bohumil v náručí 13. marca 1977. Zastavilo sa mu srdce. "Niesol som mu držkovú polievku a oškvarkové placky, ktoré mal rád," zveril sa v cykle Českej televízie "Predčasné úmrtia" jeho syn Bohumil Šebánek.

Zdroj: CNC