Dvadsať rokov. Presne toľko sa v tomto čase „dožíva“ známy degustačný pohárik na whisky, tzv. Glencairn glass. Každý, kto si vychutnáva kvalitnú whisky vie, že tento pohár je jednoducho nenahraditeľný.

Glencairn glass, teda pohárik na whisky, ktorý je charakteristický širším bruškom a užším hrdlom bol rodinnou firmou Glencair Crystal Ltd v East Kilbride, neďaleko Glasgowa, vyvinutý v roku 2000.

Zdroj: whiskyglass.com

​Pohárik, ktorý pozná, a určite aj vlastní doma každý milovník whisky, vynašiel zakladateľ spoločnosti Raymond Davidson. Vďaka jeho tvaru si každý, kto pije whisky, môže v jednej chvíli vychutnávať jej arómu a o chvíľu na to aj jej chuť. Práve zúžené hrdlo pohára umožňuje vnímať vône whisky, ktorých sú desiatky.

Za dvadsať rokov existencie spoločnosť Glancairn Crystal predáva po celom svete ročne tri milióny pohárov. Pohár je známy aj svojou stabilitou a väčšou odolnosťou voči rozbitiu. Ja sám ich mám doma viac ako desať, využívam ich na degustácie, prípadne keď prídu priatelia, nenalejem im whisky do iného, než tohto pohárika.

Zdroj: whiskyglass.com

​Glencairn je súčasťou každého poriadneho baru a nevyhnutnosťou každého baru, v ktorom predávajú whisky. Ak tento pohár v bare s whisky nemajú, viete, že jeho majitelia, resp. pracovníci nie sú na whisky odborníci a majú ju len v predaji bez toho, aby o nej čokoľvek vedeli.

Poháre značky Glencairn sa za tie roky stali zberateľským tovarom, sú totiž potláčané rôznymi názvami, logami, vyrábajú sa pri rôznych príležitostiach a udalostiach, ako sú napríklad whisky festivaly, riadené degustácie, suveníry v páleniciach a podobne.

Zdroj: whiskyglass.com

Pri príležitosti 20. výročia svojho vzniku, vydala škótska spoločnosť špeciálnu edíciu týchto pohárikov s číslom 20.