Spoločnosť William Grant & Son, ktorá vlastní jednu z najpredávanejších single malt whisky na svete Glenfiddich pred pár dňami uviedla na trh novinku svojej ďalšej značky, whisky Balvennie. Ide o 19-ročnú single malt, ktorá dostala názov The Edge of Burnhead Wood.

Minulý rok Balvennie predstavila sériu The Balvennie Stories, ktorej súčasťou sú tri výnimočné whisky: 12-ročná The Sweet Toast of American Oak, 14-ročná A Week of Peat a 26-ročná A Day of Dark Barley. Každá z nich reprezentuje kúsok histórie pálenice a rovnako aj konkrétnu osobu, ktorá spája svoju pracovnú históriu s týmto liehovarom v regióne Speyside. V pálenici Balvennie majú podľa ambasádorky značky Alwynne Gwiltovej veľmi lojálnych zamestnancov, niektorí z nich tam pracujú desiatky rokov. A tak je len prirodzené, že každý z nich má desiatky príbehov, ktoré sa spájajú s ich prácou v pálenici.

Zdroj: William Grant and Son, Balvennie distillery

​Jedným z takýchto ľudí je hlavná postava pálenice, master distiller David Stewart, ktorý s ňou spojil neuveriteľných 57 rokov svojho života. Keď sa ho A. Gwyltová opýtala, čo ho ešte po toľkých rokoch v jeho práci s whisky motivuje odpovedal: „Že sa môžem každý deň učiť niečo nové.“ Možno sa to bude zdať niekomu smiešne alebo prinajmenšom zvláštne, ale práca s whisky je skutočne taká. Každý sud, každá destilácia, každá drobnosť, zmena, plynutie času, pomer miešania – to všetko vždy vytvára niečo nové, iné, jedinečné.

 A presne toho dôkazom je aj nová whisky z dielne Balvennie The Edge of Burnhead Wood.

Slovné spojenie Burnhead Wood reprezentuje názov lesa v blízkosti pálenice. Nová whisky vzdáva poctu krajine, jačmeňu a vode z tejto časti Škótska. Zaujímavosťou na novinke je totiž aj to, že na jej výrobu bol použitý výhradne sladový jačmeň, ktorý vypestovali v tejto lokalite. Ide o prvú whisky tejto značky, ktorú vyrobili čisto z lokálneho jačmeňa a navyše tradičným ručným spôsobom.

Zdroj: William Grant and Son, Balvennie distillery

​Pri jej výrobe však išli ešte ďalej. Pri sušení sladového jačmeňa položili na uhlie vres z blízkeho lesa, ktorý predtým vysušili. Tak, ako sa to v pálenici robievalo kedysi. Sladový jačmeň následne všetky tieto arómy nasiakne do seba, čo sa odrazí vo výslednej chuti whisky. Voda, ktorá bola na výrobu whisky použitá zase pochádza z neďalekých kopcov Convall Hills.

Whisky Burnhead Wood dozrievala v sudoch z amerického duba. V žiadnych iných. Do fliaš bola naplnená po 19-rokoch dozrievania v sile 48,7 % alkoholu. Ide o limitovanú sériu. Keď sa minie, už taká viac nebude.

 Degustačné poznámky 19-ročnej The Edge of Burnhead Wood : 

  • Aróma: sušené ovocie, muškátový oriešok, hrianka s medom, pražený jačmeň a citrusový kvet
  • Chuť: Ešte viac sušeného ovocia, sultánky, aróma dubu, med z vresu a sladký chlieb.
  • Záver: Kvety z vresu, vanilka, kandizovaný zázvor