Škótska whisky z Vysočiny, Deanston, pred niekoľkými dňami uviedla na trh dve novinky. Jednou je 17-ročná single malt, ktorá dozrievala v sudoch po portskom víne, druhou je 12-ročná whisky s názvom Calvados Cask Finish.

Poďme k nim ale pekne po poradí. Deanston 2002 Port Cask Finish bola už podľa názvu vydestilovaná a uložená do sudov na dozrievanie v roku 2002. Pred úplným dokončením bola ešte na dva roky (čiže spolu 15+2) preliata do dubových sudov, v ktorých predtým „odpočívalo“ sladké portské víno. A to malo významný vplyv na výsledok.

Zdroj: Deanston distillery

​V novej 17-ročnej single malt sa odráža sladký karamel a ovocie, oriešky a med v kombinácii s jemným korením. Do fliaš bola naplnená so silou alkoholu na úrovni 50,6 %. Ide o limitovanú edíciu s menším počtom vyrobených fliaš, čo sa samozrejme premietlo aj do ceny. Za 0,7 l fľašu zaplatíte 155 eur, čo je dosť veľa a túto cenu pálenici vyčítajú aj mnohí fanúšikovia whisky.

Jej mladšia sestra Deanston 2007 Calvados Cask Finish má 12 rokov. Destilovaná a naplnená do sudov bola ešte v októbri 2007. V závere bola na niekoľko týždňov ešte preliata na dozrievanie do sudov po brandy Calvados, ktoré pochádzajú z francúzskej Normandie. Výsledkom je jemne zlatistá farba whisky s vôňou i chuťou zelených jabĺk, citrusovej kôry a sladkého karamelu.

Zdroj: Deanston distillery

​Do fliaš bola táto nová whisky naplnená v sile 57,3 % alkoholu, čo sú už úctyhodné grády. Ale, treba povedať, že aj keď je silná, je veľmi jemná a lahodná.

Opäť, ide o exkluzívnu whisky z limitovanej edície pálenice z regiónu Škótska menom Highlands, teda z Vysočiny. Jej cena sa blíži k 109 eurám. A to je zase celkom dosť na to, že ide „len“ o 12-ročnú škótsku.