V Škótsku sa v posledných rokoch konajú rôzne festivaly pre milovníkov whisky. Spoločenská udalosť, ktorá vždy pritiahne stovky ľudí je charakteristická hudobnými vystúpeniami, atrakciami a samozrejme kvalitnou whisky. Viaceré pálenice pri príležitosti organizovania takéhoto festivalu dokonca predstavujú svoje nové špeciálne edície „živej vody“.

Tento rok je ale vzhľadom na koronakrízu iný. Mnohé festivaly sa vzhľadom na opatrenia proti šíreniu pandémie rušia. Výrobcom whisky nezostáva nič iné, len sa takejto situácii prispôsobiť. Jednou z nových aktivít, ktoré dnes robia, sú rôzne on-line riadené degustácie, v ktorých whisky experti rozprávajú o procese výroby, ako aj o jeho výsledkoch, teda o jednotlivých whisky. Rovnako sa konajú rôzne virtuálne prehliadky páleníc a zaujímavé rozhovory s tzv. master distillermi.

Zdroj: Glen Scotia Distillery

​Vráťme sa ale k whisky festivalom. Keďže mnohé z nich tento rok prirodzene nebudú, pálenice uvádzajú na trh whisky, ktoré mali pôvodne predstaviť práve na zrušených festivaloch. Jednou z nich je aj 14-ročná škótska single malt whisky Glen Scotia 14 years old Tawny Port Finish. Ide o limitovanú edíciu s podnázvom Campbeltown Malts Festival 2020.

Zdroj: Glen Scotia Distillery

​Nová Glen Scotia 14 years old Tawny Port Finish – Limited Edition – Campbeltown Malts Festival 2020 (tak znie jej celý názov) bola destilovaná ešte v roku 2006. Destilát následne dozrieval v sudoch z amerického dubu po bourbone a v sudoch z amerického dubu, ktoré boli predtým vypálené. Na koniec bola whisky ešte prečerpaná do sudov z vína Tawny Port, kde odpočívala ďalších osem mesiacov. Výsledkom je vyvážená, jemná a jemne rašelinová whisky.

Zdroj: Glen Scotia Distillery

​Tá bola napokon po 14-ročnom dozrievaní naplnená do fliaš so silou alkoholu na úrovni 52,8 %. Keď novú Glen Scotiu ovoniate, budete v nej cítiť arómu černíc, kvetinové tóny ruží a jemný závan oceánu.

Chuť je veľmi jemná, hodvábna. Vo whisky cítiť zelené jablko, broskyňový sirup, vanilku a med. V závere príde jemný rašelinový dym, čierne ríbezle, maliny a klinčekové korenie.