Glenallachie rozšírila svoju ponuku
Master blender pálenice a jej spoluvlastník Billy Walker ukazuje, ako sa dá „vyhrať“ s dozrievaním whisky v rôznych typoch sudov tak, že vždy dosiahne iné aromatické i chuťové vlastnosti.
V posledných mesiacoch sa v pálenici pokúšali trošku experimentovať a získavať ďalšie nové chute a arómy vo svojich whisky. Takto vznikla napríklad 12-ročná Glenallachie PX (skratka španielskeho vína Pedro Ximenéz) alebo 10-ročná Glenallachie Port Wood, ktorá odkazuje na dozrievanie v sudoch po portskom víne.
V týchto dňoch predstavila pálenica novinku určenú najmä pre nemecký trh. Ide o 12-ročnú Glenallachie Madeira Wood Finish, ktorú vydávajú v limitovanom počte 4800 fliaš s obsahom alkoholu 48 percent.
Táto nová whisky strávila desať rokov v sudoch z amerického dubu, aby ju Billy Walker neskôr prelial do barikových sudov, v ktorých predtým dozrievalo víno Madeira z malvázijského hrozna. Tam odpočívala ďalšie dva roky.
Výsledok? Krásna aróma hrozna, medu z vresu, vanilky a pomarančovej kôry s troškou korenia. Chuť je vyvážená, rovnako v nej cítiť jemné korenie, med, sultánky a kávu. V závere je vo whisky možné vychutnávať trvalé tóny cédrového dreva a pomarančovej kôry.