Pálenica škótskej whisky Glenallachie predstavila svoju základnú sériu whisky ešte v roku 2018. Patria do nej single malt whisky s označením veku – Glenallachie 10-, 12-, 18- a 25-ročná. Neskôr k nim pribudla aj 15-ročná single malt. Teraz postupne pridávajú rôzne limitované experimentálne vydania.

Master blender pálenice a jej spoluvlastník Billy Walker ukazuje, ako sa dá „vyhrať“ s dozrievaním whisky v rôznych typoch sudov tak, že vždy dosiahne iné aromatické i chuťové vlastnosti.

V posledných mesiacoch sa v pálenici pokúšali trošku experimentovať a získavať ďalšie nové chute a arómy vo svojich whisky. Takto vznikla napríklad 12-ročná Glenallachie PX (skratka španielskeho vína Pedro Ximenéz) alebo 10-ročná Glenallachie Port Wood, ktorá odkazuje na dozrievanie v sudoch po portskom víne.

Zdroj: GlenAllachie Distillery

​V týchto dňoch predstavila pálenica novinku určenú najmä pre nemecký trh. Ide o 12-ročnú Glenallachie Madeira Wood Finish, ktorú vydávajú v limitovanom počte 4800 fliaš s obsahom alkoholu 48 percent.

Táto nová whisky strávila desať rokov v sudoch z amerického dubu, aby ju Billy Walker neskôr prelial do barikových sudov, v ktorých predtým dozrievalo víno Madeira z malvázijského hrozna. Tam odpočívala ďalšie dva roky.

Zdroj: GlenAllachie Distillery

​Výsledok? Krásna aróma hrozna, medu z vresu, vanilky a pomarančovej kôry s troškou korenia. Chuť je vyvážená, rovnako v nej cítiť jemné korenie, med, sultánky a kávu. V závere je vo whisky možné vychutnávať trvalé tóny cédrového dreva a pomarančovej kôry.