Značka škótskej whisky Ardbeg pripravila veľmi zaujímavú novinku. Tá sa hodí na dnešné „prázdne“ a dlhé večery medzi štyrmi stenami. Ide o veľmi dymovú a pomerne mladú whisky, 5-ročnú Wee Beastie.

Novinka z ostrova Islay dozrievala v sudoch po bourbone a v sudoch po oloroso sherry a do fliaš bola naplnená v celkom slušnej sile, s obsahom alkoholu 47,4 percenta.

Zaujímavosťou, a pre mnohých z nás aj potešením je fakt, že nejde o mimoriadne vydanie Ardbegu, ale o whisky, ktorá sa stane súčasťou štandardného sortimentu tejto značky. Predávať by sa mala začať niekedy v polovici apríla.

Zdroj: Ardbeg

​Podľa predstaviteľov pálenice ide o mimoriadnu whisky, ktorú označujú ako „malú šelmu“ so špeciálnymi vlastnosťami. Zároveň ide o najmladšiu single malt, ktorú Ardbeg ponúka.

Pozrime sa však ešte na samotný názov „Wee Beastie“. Škóti vedia o čom je reč, ale pre nás, ktorí žijeme inde a dokonale nepoznáme tamojšie reálie, sú takto označované malé škaredé škótske komáre, ktoré sa objavujú v rojoch a nepríjemne štípu. Dúfam, že tým nechce výrobca tejto whisky niečo naznačiť... Ja osobne verím, že nový 5-ročný Ardbeg nebude ani nepríjemný a nebude ani štípať.

Zdroj: Ardbeg

​Podľa tvorcov názvu však ide o niečo úplne iné. Tvrdia, že tento marketingový názov pre novú whisky zvolili s iným zámerom. Dúšok tejto mladej single malt charakterizujú totiž ako „uhryznutie“ whisky jej výraznou dymovosťou a štipkami korenia. Jednoducho taká mladá rašelinová príšerka!

Výrobca tiež predstavil degustačné poznámky tejto whisky, aby sme vedeli, čo kupujeme. Takže aké sú?

  • Vôňa je podľa tvorcov whisky svieža a bylinková, s nádychom vanilky, hrušky, čierneho korenia a čerstvo zomletej šunky. Potom je cítiť silnú tureckú kávu, šťavnatú živicu z borovice. Po pridaní kvapky vody sa whisky otvorí a cítiť ešte viac jej ďalšie rastlinné tóny, vetiver, fenikel a aníz, zelené jablko a kožu.
  • Chuť je výrazná, plná sladkosti a chuti po čokoláde a údenej slanine, po ktorej nasleduje erupcia antiseptických pastiliek, eukalyptu a anízu. Možno to znie zvláštne, ale chute sú fakt rôzne a každý ich dokáže charakterizovať po svojom.
  • Záver whisky je dlhý, slaný, na povrchu cítiť kakao, karamelové maslo a kus údeného mäsa.

 Už len počkať, kedy príde aj na Slovensko a ochutnať ju.