Korona nekorona, piť sa bude vždy. A kým sa bude piť kvalitná whisky, dovtedy sa bude vyrábať. Jedným z nových producentov by sa mala stať aj budúca pálenica, ktorá sa bude nachádzať na najsevernejšom cípe škótskej pevniny, neďaleko mesta John O’Groats.

Stavať ju budú Kerry a Derek Campbellovci. Na svoju malú pálenicu už dostali aj stavebné povolenie, s výstavbou plánuje začať v lete. Súčasťou novej pálenice má byť aj návštevnícke centrum a sklad na dozrievanie whisky.

Tento mladý pár, ktorý si chce splniť svoje sen a vyrábať vlastnú tradičnú whisky má na svoju investíciu vybavenú financovanie vo výške takmer 200-tisíc eur od spoločnosti HIE (Highlands and Island Enterprise).

Zdroj: mucklemedia.co.uk

​Výroba whisky a návštevnícke centrum by mali byť v jednej spoločnej budove, sklad v ďalšej. Dokončenie výstavby projektu je naplánované na rok 2021 a po jej oficiálnom spustení je v pláne vyrobiť 60-tisíc litrov whisky za rok. Na destiláciu by mali slúžiť dva destilačné kotle.

V prípade, že sa všetko poradí ako má, nová pálenica by mala začať v meste John O’Groats fungovať po prvýkrát od roku 1837. Jej majitelia plánujú vytvoriť šesť nových pracovných miest a rozbehnúť whisky turizmus v tejto oblasti.

Zdroj: mucklemedia.co.uk

Šéf pre rozvoj obchodu v spoločnosti HIE Keith Muir vysvetlil, že im záleží na rozvoji zážitkového turizmu, ktorý je založený na jedle a pití, čo sú dve kľúčové oblasti v danom regióne. Práve preto sa rozhodli finančne podporiť projekt novej pálenice, ktorá bude niesť názov Najsevernejšia pálenica na škótskej pevnine, teda Northernmost distillery on mainland Scotland.