Ostrov Islay je pre väčšinu whisky nadšencov miestom zasľúbeným. Pomerne malý kúsok zeme na západ od Škótska sa totiž vyznačuje veľkým počtom páleníc celosvetovo obľúbených whisky. A mala by pribudnúť ďalšia.

So zámerom výstavby prišla pred dvomi rokmi spoločnosť Elixir Distillers. V tom čase sa však stretli s problémami pri vybavovaní povolení na výstavbu. Jej majitelia Sukhinder a Rajbir Singhovci stoja aj za známym portálom a obchodom s whisky - Whisky Exchange.

Dnes sa ozvali opäť a znovu predostreli svoj zámer postaviť novú pálenicu whisky na ostrove Islay. Pred niekoľkými týždňami predložili novú žiadosť o výstavbu s výrazne revidovanými plánmi. Informuje o tom portál whisky.com.

Zdroj: Elixir Distillers

​Elixir Distillers prednedávnom zverejnili tlačovú správu, v ktorej informujú o svojom zámere ako aj o tom, ako by mala nová pálenica whisky vyzerať. Na rozdiel od predchádzajúcej vizualizácie liehovaru je nová architektonická štúdia viac štýlová a dbá na to, aby budúca pálenica „zapadla“ medzi ostatné, ktoré na južnej časti ostrova už stoja.

Postaviť by ju mali na trase z Port Ellen do ďalších páleníc Laphroaig, Lagavulin a Ardbeg. Investície počítajú aj s návštevníckym centrom, novinkou by mali byť aj priestory na školenia a vzdelávanie.

Zdroj: Elixir Distillers
Nová pálenica má v pláne vyrábať milión litrov whisky ročne, čo si vyžiada šestnásť nádob na varenie sladu a štyri páry destilačných kotlov.

Pomerne malé destilačné kotly, zmes nových i tradičných kvasníc, dlhá doba fermentácie a moderné systémy (napr. rekuperácia tepla), to všetko má umožniť vyrábať nové a snáď aj netradičné chute whisky, ruka v ruke s efektivitou a ochranou životného prostredia.

Zdroj: Paul Tomkins

​Nasledovať by mala ďalšia žiadosť o výstavbu ôsmich budov, ktoré by mali slúžiť ako ubytovacie priestory pre zamestnancov liehovaru.

Aby si Elixir Distillers prihriali polievočku u obyvateľov ostrova, ale aj u miestnych autorít, plánujú založiť charitatívny fond na podporu tamojšej komunity a chcú ho nechať spravovať priamo obyvateľmi ostrova. Na začiatok sľúbili, že do fondu poputuje jedna libra za každú predanú fľašu z limitovanej edície whisky Port Askaig v tomto roku, ktorú vlastní práve táto spoločnosť.

Iniciatíve sa medze nekladú a ja verím, že sa o pokroku vo výstavbe novej pálenice dozvieme už čoskoro. Však dobrej whisky nikdy nie je dosť, no nie?