Zákaznícke centrá v páleniciach whisky sa tešia veľkej obľube po celom svete. Za zážitok, ktorý v nich môžu návštevníci prežiť, si zaplatia aj niekoľko desiatok eur. Ale stojí to za to. Veď ochutnať whisky hneď potom, ako človek vidí kde a ako sa vyrába, teda priamo na mieste, sa nedá každý deň.

Aj preto sa viaceré pálenice sústreďujú na to, aby ich návštevnícke centrá vyzerali štýlovo a moderne. Však ide o biznis. Ročne ich navštívia desiatky tisíc zvedavcov.

Zdroj: GlenDronach Distillery

​Dôležitosť zážitkového turizmu, ktorý súvisí s výrobou whisky, si uvedomili aj v škótskej pálenici Glendronach. Tento výrobca whisky prednedávnom oznámil, že práve ukončil renováciu svojho návštevníckeho centra a otvoril ho pre milovníkov tohto nápoja. Ak máte v pláne navštíviť škótsky región Highland (teda Vysočinu), Glendronach má svoje brány otvorené každý deň v týždni od 10:00 do 16:30.

Zdroj: GlenDronach Distillery

Štýl a dizajn nového návštevníckeho centra v Glendronachu je inšpirovaný historickými budovami. Prírodný kameň, tmavé drevo, koža, mramor a mosadz dominujú tomuto atraktívnemu miestu. Okrem predajne tu návštevníci nájdu aj salónik, whisky bar a novú degustačnú miestnosť. V návštevníckom centre je aj kus histórie tejto značky whisky. Uvidíte tu aj také staré poklady ako napríklad najstaršiu existujúcu fľašu whisky Glendronach, ktorá bola naplnená ešte v roku 1913, teda pred vypuknutím prvej svetovej vojny.

Zdroj: GlenDronach Distillery
Špecialitkou, ktorú ponúkajú aj v tejto pálenici je možnosť vlastnoručne si naplniť ich whisky do fľaše a odniesť si ju so sebou.

Samozrejmosťou je exkurzia po liehovare s výkladom a následná ochutnávka whisky. „Tour“ si môžete rezervovať vopred na stránke Glendronach.

Zdroj: GlenDronach Distillery

​Pálenica tejto značky whisky, ktorá sa nachádza v Škótsku vo Forgue/Aberdeenshire, bola založená v roku 1826. V roku 2016 ju prevzala spoločnosť Brown-Forman. Je známe, že táto whisky dozrieva prevažne v sudoch po víne Sherry, s čím prišiel ešte jej zakladateľ James Allardice. Toto je považované za kľúčový znak tejto škótskej.