IKEA ponúkne švédske guľôčky bez mäsa: Bude ich vyrábať z hrachu, ovsa, jabĺk a zemiakov

Reťazec IKEA poskytuje vo svojich obchodoch s nábytkom tiež možnosť občerstvenia a stravovania vo vlastných reštauráciách. Takmer legendárnym pokrmom sú švédske mäsové guľky, mnohými zákazníkmi označované ako "IKEA gule". Teraz tento pokrm doplní bezmäsitá verzia.

V spoločnosti rastie dopyt po bezmäsitej strave a vedecké laboratória tomu idú naproti vývojom "umelého mäsa" z rastlinných zdrojov. Komerčné stravovacie reťazce však nečakajú a svoje alternatívy mäsa vyvíjajú nezávisle a zaraďujú ich do ponuky. KFC to skúša z bezmäsitými kuracími krídelkami, McDonald či Burger King bezmäsitým hamburgerom a IKEA od augusta ponúkne "švédske rastlinné guličky".

"Švédske rastlinné guličky"

Švédske guľôčky bez mäsa sa objavia v ponuke 290 európskych obchodov už v auguste tohto roku. Firma pritom potvrdila, že o niekoľko mesiacov neskôr plánuje ich uvedenie aj na ďalšie svetové trhy, informuje magazín The Verge.

Produkt, ktorý zatiaľ nemá názov, je koncipovaný tak, aby vyzeral a chutil podobne, ako jeho mäsová predloha. Jeho základom však bude kombinácia hrachu, ovsa, jabĺk a zemiakov, takže pokrm bude mať čisto rastlinný pôvod.

Okrem ponuky alternatívy pre stravníkov nekonzumujúcich mäso má tento krok tiež ekologické dôvody. "Rastlinné guličky" totiž generujú o 96 percent menšiu klimatickú stopu než tradičné mäsové guľôčky z bravčového a hovädzieho mäsa.

Len v minulom roku predala IKEA cez jednu miliardu mäsových guliek a v jej reštauráciách sa najedlo 680 miliónov ľudí. Ak by aspoň časť z nich zmenila svoju orientáciu na rastlinné alebo vegánske potravinové alternatívy, mohlo by to znamenať obrovské zníženie uhlíkovej stopy.

Bezmäsité IKEA

"Rastlinné guličky" budú podávané v reštauráciách IKEA s tradičnými zemiakmi, smotanovou omáčkou a brusnicami. Zákazníci si ich v modrých obchodoch budú môcť kúpiť aj mrazené a pripraviť si ich doma sami.

Treba podotknúť, že v prípade tohto reťazca sa nejedná o prvý produkt, v ktorom bolo mäso nahradené rastlinnou alternatívou. Už v roku 2015 prišla IKEA s vegetariánskou verziou karbonátku, ktorá bola určená pre zákazníkov, ktorí z nejakého dôvodu chcú jesť menej mäsa.

Zdroj: CNC