Spoločnosť Douglas Laing uviedla na trh najstaršiu whisky Port Ellen, akú kedy naplnila do fliaš. Ide o 40-ročnú XOP The Black Series. Vydestilovaná bola ešte v roku 1979 a do fliaš ju naplnili v januári tohto roku.

Spolu išlo do predaja len 299 ručne plnených fliaš tejto raritnej škótskej single malt. Každá fľaša je podpísaná osobne šéfom spoločnosti Fredom Laingom a jeho dcérou Carou, ktorá je riaditeľkou spoločnosti zodpovednou za whisky segment.

Zdroj: Douglas Laing and Co

Štyridsaťročná vzácnosť z ostrova Islay by mala voňať rašelinovým jačmeňom a hnedým cukrom, v chuti by sa mali objavovať fondán, korenie a koža, samozrejmosťou je dymová chuť, keďže ide o whisky z ostrova, ktorý je preslávený rašelinou.

„Port Ellen je jednoznačne asi najobľúbenejšou pálenicou našej rodiny. Port Ellen bola najobľúbenejšia whisky môjho starého otca, zakladateľa našej spoločnosti. Táto whisky je neopakovateľne elegantná, komplexná a charakteristická svojou chuťou kože. Ponúka všetko z najslávnejšej pálenice ostrova Islay,“ povedala Cara Laing.

Zdroj: Douglas Laing & Co

​Na obnovu tejto pálenice sa však stále čaká. Zatvorená bola ešte v roku 1983, odvtedy nedestilovala novú whisky. Dnes ju rekonštruuje práve spoločnosť Douglas Laing & Co. a  očakáva sa, že by mohla byť otvorená ešte tento rok. Investovali do nej viac ako 35 miliónov libier.

Štyri desaťročia stará Port Ellen single malt bola naplnená do fliaš v sile alkoholu na úrovni 49,6 percenta, nebola filtrovaná ani dofarbovaná. Dostupná bude v Európe a v Ázii a kúpiť by sa mala dať za 3 500 libier, čo je necelých 4 200 eur.