V niektorých častiach sveta sa za pochúťku považuje nielen to, že sa vaše jedlo podáva surové, ale aj živé. Najmä v Južnej Kórei a Japonsku jedia ľudia chápadlá chobotníc, ktoré sa stále hýbu.

Ak vám neprekáža jesť živé jedlá, existuje jeden veľmi dôležitý dôvod, prečo sa nepokúšať prehltnúť živé morské stvorenie - mohlo by vás zabiť.

A to nie preto, že by chobotnica mohla bojovať o svoj život, ako v prípade nešťastnej čínskej vlogerky, ktorú nedávno napadla počas živého vysielania, ale preto, že vám hrozí nebezpečenstvo zadusenia sa.

Čínska vlogerka to s chobotnicou nemala práve najľahšie. Zdroj: Seaside Girl Little Seven / Kuaishou

„Dodáva sa s bezpečnostným varovaním,“ informovala autorka magazínu Insider a odborníčka na výživu Jenny Tschiesche. „Neodporúča sa. Existuje nebezpečenstvo zadusenia sa, ktoré spôsobujú prísavky chápadla, ktoré môžu uviaznuť vo vnútri hrdla, následkom čoho sa zadusíte.“

V apríli 2010 istá Juhokórejčanka pri jedení živej chobotnice odpadla a prestala dýchať a o 16 dní neskôr zomrela v nemocnici. Jej priateľ bol obžalovaný z vraždy, ale nakoniec ho najvyšší súd oslobodil spod obžaloby.

"Pokiaľ ide o riziko otravy jedlom, chobotnica nie je na prvom mieste zoznamu morských tvorov," uviedla Tschiesche. "Riziko je nízke a možno práve preto ju Juhokórejčania konzumujú surovú."

Tschiesche dodala, že konzumácia chobotníc nie je jej špecifikáciou, ale seriál Munchies z dielne Vice vysvetľuje, ako kuchári varia a pripravujú chobotnicu, aby sa ich zákazníci, ktorí ju konzumujú, nezadusili.

Podľa šéfkuchára Kim Sang Jina musíte najprv

uchopiť chobotnicu za hlavu a stlačiť chápadlá smerom dole, aby ste odstránili hlien, pretože ten nie je moc príjemné jesť.

„Jesť živé chobotnice je veľmi dobré pre hladinu cukru v krvi,“ povedal. "Pretože obsahujú panenský (surový) taurín."

Po tom, čo pred kamerou predviedol ako sa správne konzumujú, uviedol, že prísavky sa mu prichytili v ústnu dutiny, čo vraj „bolo trochu čudné.“ Aby k tomu nedochádzalo, mali by zákazníci chobotnicu pred konzumáciou nakrájať na veľmi malé kúsky.

„Ak sa pokúsite jesť veľké kusy, môžu sa vám prisať v hrdle a vtedy umriete,“ dodal na záver.

Zdroj: YouTube