Čitatelia portálu Whisky Exchange hlasovali za najlepšiu whisky roku 2020. Víťazom ankety sa podľa nich stala 15-ročná škótska whisky Benromach.

Hlasovanie prebiehalo niekoľko mesiacov on-line, ľudia mohli vybraté whisky ochutnať aj na špeciálnej akcii v Londýne koncom minulého roka, kde sa konala tzv. slepá degustácia. To znamená, že návštevníci mohli ochutnávať neoznačené vzorky a na základe ich chuti a vône vybrali svojho víťaza. Na slepú ochutnávku sa pritom dostalo len 6 vybraných whisky, ktoré ľudia a odborníci vybrali spomedzi viacerých nominovaných single malt na tzv. shortlist.

Zdroj: Benromach distillery

​V top šestke najlepších whisky sa spolu s Benromachom ocitli aj 14-ročná Balvennie, 12-ročná Glenallachie, Kavalan Classic Single Malt, 16-ročný Lagavulin a 8-ročný Port Askaig. Ide o single malt whisky, ktoré sa cenovo hýbu pod hranicou 65 libier za fľašu.

Zdroj: Benromach distillery

​Poďme sa ale baviť o samotnom víťazovi súťaže a tým je whisky Benromach. Táto 15-ročná single malt je výborná sladká whisky, ktorá pochádza z regiónu Speyside. Ide o pomerne malý kúsok Škótska, na ktorom sa však nachádza množstvo páleníc whisky. Tento Benromach dozrieval v dubových sudoch po sherry a bourbone, ale práve sudy po červenom víne v ňom zanechali najvýraznejšiu pečať.

Zdroj: Benromach distillery

​Degustačné poznámky:

  • Aróma je čokoládová, karamelová a jemne dymová. Postupne prechádza do vône pečených jabĺk.
  • Chuť je bohatá, cítiť v nej hrozienka zaobalené v štipľavom rašelinovom dyme. Pečené jablká sa objavujú aj tu, poprášené sú škoricou a lístkami mäty. Následne cítiť sladké drievko, pokryté čokoládou.
  • V závere sa objavuje ovocný koláč a ovocný bochník zo sultánok, aby sa postupne zmenil na dochuť po mäte a kakau.

Je to celkom zvláštne, lebo práve región Speyside vôbec nie je charakteristický dymovými whisky. A ani táto nie je výrazne dymová, skôr len jemne, v náznakoch rašeliny sú tu obalené sladké chute čokolády, hrozienok a pečených jabĺk. Táto whisky je mimoriadne vyvážená s dlhým povrchom.

Zdroj: Benromach

Jednoznačne stojí za ochutnanie.

Portál Whisky Exchange, ktorý súťaž organizoval je pritom aj medzinárodným e-shopom s whisky, kde si môžete objednať prakticky čokoľvek. Počítať však treba s pomerne vysokým príplatkom za poštovné.