Írska pálenica Shed, uviedla koncom minulého roka na trh svoju vôbec prvú whiskey. Volá sa Drumshanbo a dozrievala v dubových sudoch po dobu päť rokov.

Popularita whisky po celom svete stále rastie, čoraz viac ľudí sa orientuje na tento kvalitný alkohol. Je preto pochopiteľné, že v tejto priaznivej dobe vznikajú nové pálenice whisky či whiskey a postupne predstavujú prvé plody svojej práce. Tak je to aj v prípade pálenice Shed.

Zdroj: Shed Distillery

Írska novinka Drumshanbo je single pot still whiskey, čo znamená, že ide o whiskey vyrobenú v jednej pálenici a destilovanú v špeciálnych írskych pot still destilačných kotloch. Tvar a veľkosť týchto kotlov sa napokon odráža v chuti whiskey, samozrejme, vplyv na ňu majú aj iné faktory.

 

Zdroj: Shed Distillery

Drumshanbo je prvou írskou whiskey z regiónu Connacht, vyrobenou po 105 rokoch. Pálenica Shed ju nazvala inauguračnou whiskey a na trh dala spolu 12-tisíc fliaš tejto novinky, ktorá sa predáva približne za 80 eur.

Novinka je vyrobená z írskeho sladového jačmeňa, írskeho nesladového jačmeňa a írskeho ovsu Barra. Päť rokov dozrievala v sudoch po bourbone a Oloroso sherry. To sa zákonite prejavilo v jej farbe, aróme a chuti.

 

Zdroj: Shed Distillery

Poďme sa bližšie pozrieť na jej charakteristiku, ktorá sa týka arómy a chute.

Vôňa je bohatá a extravagantná, ale zároveň aj vyvážená, jemne korenistá, s tónmi vanilky a sušeného ovocia.

Zdroj: Shed Distillery

V chuti sa miešajú tóny fíg, korenia, škorice, sladkosti z červeného vína Oloroso sherry  a opekaného dubu. Je komplexná a vyvážená. A krémová.

V jej závere je možné cítiť najmä lahodnú krémovosť a mliečnu čokoládu. Vzhľadom na to, že ide o pomerne mladú whiskey, chýba jej dlhší finiš. Nič to však nemení na tom, že ide o veľmi chutnú a kvalitnú írsku whiskey.

 

Zdroj: Shed Distillery

Pálenica Shed okrem whiskey vyrába aj gin a vodku. V tomto roku by mala začať pracovať aj na svojom návštevníckom centre.