Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viete, koľko plus kalórií majú káva a čaj? Budete prekvapení!
Zdielať na
Life

Viete, koľko plus kalórií majú káva a čaj? Budete prekvapení!

Zdroj: Unsplash

Väčšina ľudí nevie, koľko kalórií konzumuje pravidelným pitím kávy a čaju.

Odborníci preskúmali 12-ročné údaje (do roku 2012) s použitím reprezentatívnej vzorky 13 185 respondentov, ktorí uviedli, že konzumovali kávu do 24 hodín od vyplnenia dotazníka, a 6 215 spotrebiteľov čaju. Ukazuje sa, že 51 percent dospelých Američanov pije kávu, zatiaľ čo takmer 26 percent pije čaj kedykoľvek počas dňa.

„Pravda je, že väčšina ľudí pije kávu s cukrom, smotanou a mliekom, rovnako ako čaj bohatý na sladidlá a kaloricky bohatý med,“

- hovorí výskumník Ruopeng An z University of Illinois. Podľa odborníkov je problémom to, že hoci sú tieto pochúťky bohatým zdrojom energie, nemajú skutočnú výživovú hodnotu, ale sú mimoriadne bohaté na kalórie.

Aj keď veľa ľudí verí, že vápnik v mliečnych výrobkoch je zdravý, 22 miligramov denne je skutočne zanedbateľné množstvo, pretože odporúčaný denný príjem vápnika je medzi 1000 a 1300 miligramov v závislosti od veku.

Tí, ktorí pijú kávu bez všetkého, ušetria 69 kalórií denne, takže z dlhodobého hľadiska môžu zostať fit dlhšie ako ostatní. Iba v Spojených štátoch pije kávu alebo čaj pravidelne viac ako 160 miliónov ľudí. Mnohí z nich tiež majú radi cukor, šľahačku a rôzne polevy.

Súvisiace články