Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TOTO karpatské mäso si obľúbili aj v New Yorku
Zdielať na

TOTO karpatské mäso si obľúbili aj v New Yorku

Zdroj: Shutterstock

V kruhoch milovníkov mäsa nie je pastrami žiadnou novinkou, u nás je najčastejšie súčasťou sendvičov. Aj keď si väčšina ľudí myslí, že ide o židovský comfort food z New Yorku, pred príchodom na Lower East Side prešlo dlhú cestu. V súčasnosti sa najčastejšie vyrába z hovädzieho mäsa, ale pôvodné z Rumunska bolo z hydiny, jahňacieho alebo bravčového. Pastramă sa považuje za predchodcu obľúbeného konzervovaného chudého mäsa pastrami.

​Vo Valašsku sa pastramă vyrábala z jahňacieho mäsa. Nakladali ho do slanej vody s bylinkami a korením a potom sušili, údili a naparovali – to všetko pre jeho konzerváciu, aby sa mäso mohlo konzumovať neskôr, pretože v tom čase nebolo k dispozícii chladenie. Rumunský výraz „păstra“ síce znamená zachovať, ale etymologicky je pravdepodobnejším predchodcom latinský výraz „pastor“ čiže pastier. Chýr o technike konzervovania mäsa valašských pastierov sa doniesol až do Rímskej ríše a napríklad v oblasti dnešného Turecka sa korenené, na vzduchu sušené byvolie alebo hovädzieho mäso nazýva pastirma.

​​Vráťme sa však k vzrušujúcemu príbehu o tom, ako sa mäso z Karpát dostalo do rušných uličiek v New Yorku. V druhej polovici 19. storočia prišlo z Rumunska do Severnej Ameriky veľké množstvo židovských prisťahovalcov. Mnohí sa tiež v New Yorku usadili a vytvorili malú komunitu na Lower East Side, nazývanú Little Romania.

Legenda tvrdí, že istý litovský mäsiar uvoľnil vo svojej chladničke miesto pre svojho rumunského priateľa, ktorý mu na oplátku prezradil receptúru na výrobu domácej pastramă, ktorú začal predávať ako špecialitu.

Neskôr otvoril obchod s lahôdkami a ponúkal toto konzervované mäso na ražnom chlebe. Takto sa zrodil sendvič.

​​Pastramă sa predávalo čoraz častejšie a väčšinou v hovädzej verzii, pretože bolo dostupnejšie ako jahňacie – prisťahovalci tak našli chuť domova v novom prostredí. V tridsiatych rokoch bolo v meste už tisíc päťsto židovských lahôdkární. Ako sa slovo pastramă vyvinulo v pastrami, ostáva záhadou, ale niektorí špekulujú o tom, že s tým má do činenia s prítomnosťou miestnych Talianov.

​​Jedným z týchto obchodov s lahôdkami je aj Katz's, založený v roku 1888, ktorý sa stal jedným z najznámejších miest v New Yorku. Dodnes si v ňom môžete kúpiť tieto legendárne sendviče a je to skutočná pochúťka z minulosti, ktorú vyrába tá istá rodina už vyše sto rokov. Skvelá kombinácia veľkého množstva mäsa, horčice a kyslých uhoriek v ražnom chlebe stojí približne 25 dolárov.

​​Dobrou voľbou je aj Pastrami Queen v New Yorku a Harry & Ida's Meat & Supply Co. v East Village. Milovníci pastrami tiež odporúčajú Langer's v Los Angeles, ktorý existuje od roku 1947 a mnohí tvrdia, že v meste anjelov je viac lepších obchodov s pastrami ako v New Yorku.

​​Sendviče s pastrami sú populárne aj v Európe a máme pre vás niekoľko tipov, kde ich ochutnať. Skúste Swartz's Deli v Paríži, Sal Meyer v Amsterdame alebo sendviče Mogg's v Berlíne. Aj keď sa podáva v bageloch a spôsob prípravy je trochu odlišný, londýnsky „salt beef“ od spoločnosti Beigel Bake je dobrou voľbou pre tých, ktorí neradi dodržiavajú pravidlá.

Takto sa vyrába španielska extra jemná šunka Jamón serrano

Kým u nás po zabíjačke bravčové mäso poriadne zasypeme paprikou a konzervujeme údením, ktoré potláča všetky chute, na západ od nás, sa vďaka klimatickým podmienkam a zvykom držia úplne iných metód spracovania.

Súvisiace články