Whisky Glenmorangie získali na medzinárodnej súťaži „International Whisky Competition“ viacero významných ocenení. Whisky zo škótskej pálenice Glenmorangie - Grand Vintage Malt 1991 sa stala v bodovaní porotcov najlepšou whisky sveta za rok 2019.

Ak by sme si pozreli víťazný „shortlist“ z tejto medzinárodnej súťaže, ktorá sa konala vlani v USA, zistili by sme, že Glenmorangie brala aj ďalšie ceny. V kategórii najlepšia škótska single malt whisky získala prvé i druhé miesto. Víťazom tejto kategórie sa stala už spomínaná Grand Vintage Malt 1991, na druhom mieste skončila Grand Vintage Malt 1993, rovnako z tej istej pálenice.

A aby toho nebolo málo, značka Glenmorangie získala aj ďalšie početné ocenenia:

  • 2. miesto v kategórii Najlepšia škótska 10-ročná single malt má Glenmorangie The Original 10 Year Old
  • 1. miesto za najlepšiu 12-ročnú škótsku single malt získala Glenmorangie Lasanta 12 Year Old
  • 2. miesto v kategórii Najlepšia škótska single malt vo veku 13-17 rokov získala Glenmorangie Quinta Ruban 14 Year Old
  • 3. miesto v kategórii Najlepšia 18-ročná škótska single malt bolo udelené Glenmorangie 18 Year Old
  • 1. miesto v kategórii Najlepšia škótska single malt vo veku 19-24  zase Glenmorangie 19 Year Old
  • 1. miesto v kategórii Najlepšia škótska single malt nad 25 rokov udelili Glenmorangie Grand Vintage Malt 1991
  • 2. miesto v rovnakej kategórii Grand Vintage Malt 1993

Navyše, ako bonus, Dr. Bill Lumsden z pálenice Glenmorangie bol menovaný za najlepšieho master distillera (šéfa pálenice) roka 2019. Dalo by sa teda povedať, že pálenica zo škótskeho regiónu Highland mala na tejto svetovej súťaži žatvu významných ocenení.

Dr. Bill Lumsden Zdroj: Glenmorangie

​Poďme sa teraz ale bližšie pozrieť na najlepšie hodnotenú škótsku single malt za uplynulý rok, ktorou je Glenmorangie Grand Vintage Malt 1991. Aká teda je whisky, ktorá tak uchvátila porotcov „olympiády medzi súťažami o najlepšiu whisky“?

Zdroj: Glenmorangie

​Single malt whisky Grand Vintage z roku 1991 tvoria v podstate dve rôzne whisky z tejto pálenice, ktoré boli napokon zmiešané do jednej a tvoria neuveriteľnú harmóniu chutí a vôní.

Obe whisky najskôr dlho, viac ako 10 rokov, dozrievali v sudoch po bourbone, následne boli rozdelené do dvoch rozdielnych druhov sudov, aby sa následne v závere opäť spojili. Kým prvá z nich časť svojho dozrievacieho procesu strávila v sudoch po Oloroso Sherry, odkiaľ čerpala sladkosť a jemnú korenistosť, druhá zrela v sudoch po červenom burgundskom víne, čo jej dodalo zase zemité tóny. Výsledkom je harmonická, bohatá a plná whisky so známkami chute po slivkách.

Zdroj: Glenmorangie

​Vôňa tejto whisky je charakteristická už spomínanými slivkami, pečenými jablkami a náznakom marhúľ, po ktorých prichádza čokoláda a nádych dubového dreva.

V jej chuti je možné cítiť jemnú korenistosť na podnebí, ktorá následne prejde do explózie ovocia v podobe malín, sliviek a zrelých čerešní v mliečnej čokoláde.

V závere dominuje citrusové ovocie, dubová chuť a ďalšie, už spomínané ovocné chute so štipkou korenia.

Cena za fľašu sa hýbe okolo 700 eur. Obsah alkoholu je 43 percent.