Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kulinársky trik: Neuhádnete, z čoho je pripravený tento chutný šťavnatý steak
Zdielať na
Life

Kulinársky trik: Neuhádnete, z čoho je pripravený tento chutný šťavnatý steak

Zdroj: Twitter

Pokiaľ ide o falošné mäso, mnoho startupov už predstavilo uchádzajúce sa alternatívy napríklad k hamburgerom. Urobiť napodobeniny celých "kusov" je ale oveľa zložitejšie.

Španielska spoločnosť Novameat prišla s rastlinným steakom, o ktorom tvrdí, že je zatiaľ najrealistickejší. Okrem toho by mohol stáť približne rovnako ako klasický steak z hovädzieho.

Takzvaný Steak 2.0 okrem iného obsahuje hrášok, morské riasy a šťavu z červenej repy. Práve vďaka poslednej spomenutej ingrediencii môže byť "krvavý". Mäsitý vzhľad sa podarilo dosiahnuť pomocou technológie 3D tlače, ktorá zo zmesi surovín vytvorila tenké vlákna.

​Zakladateľ Novameat Giuseppe Scionti pripustil, že na chuti je ešte potrebné zapracovať. Finálna verzia by mala byť hotová v priebehu niekoľkých mesiacov.

Aktuálne náklady na výrobu 50 g Steaku 2.0 sú 1,5 dolára. Novameat sa ich ale snaží zredukovať tým, že zvyšuje produkciu. Pokiaľ to zvládne a súčasne sa podarí zdokonaliť chuť, tento pokrm by mohol ľahko oslavovať rovnaký úspech ako nugety či guličky z falošného mäsa.

Súvisiace články