Počas silných mrazov človek najviac túži po výdatných chutných polievkach. Či už sú krémové alebo hustejšie, vývary z mäsa a kostí, milovníci polievok si určite nájdu tú svoju. Teraz si pozrieme tie najobľúbenejšie.

Klasický vývar

Perfektný liečivý vývar pre každú chorobu, sa podáva v hlbokom tanieri alebo hrnci, môže obsahovať cestoviny, mäso a zeleninu, ale nemusí. Či už pikantné, s domácimi rezancami či bez nich, milujeme chutnú husaciu, kačaciu a tiež hovädziu verziu.

Zdroj: Shutterstock
Špecialita v zahraničí: Ak pôjdete do Francúzska, rozhodne nevynechajte ich tamojší vývar, čiže hovädzie consommé v autentickom parížskom bistre.

Gulášová polievka

Tento klenot maďarskej kuchyne má rozmanitú históriu, zahalenú rúškom tajomstva. Pôvodne pastierske jedlo sa stalo obľúbené u mešťanov za čias Rakúsko-Uhorskej monarchie. Hustá polievka s hovädzím mäsom okorenená paprikou je skôr hlavným chodom, po ktorom nasleduje veľká porcia dezertov, keďže je mimoriadne sýta a výživná pre veľké množstvo mäsa.

Zdroj: Shutterstock

​Éra zjednodušovania a posadnutosti maďarskou kuchyňou trochu ochudobnili toto nóbl jedlo, ale nastal čas jej renesancie a v mnohých moderných kuchyniach, sa opäť varí s tradičnými ingredianciami, vďaka ktorým môže jeho hviezda opäť zažiariť.

Špecialita v zahraničí: Rakúšania pripravujú fantastickú gulášovú polievku. Guláš v reštaurácii Steirereck, ktorá patrí medzi päťdesiat najlepších svetových reštaurácií, je naozajstnou pochúťkou.

Krémová zeleninová

Skutočnou lahôdkou sú sezónne zeleninové krémové polievky.  Ľahko sa vyrábajú a zahusťujú vlastnými prísadami, takže sa nemusíte báť, že budú ťažké. Oleje, semená, krutóny, opražená zelenina, mäso a syry fungujú rovnako výborne, v závislosti od druhu uvarenej zeleniny, ktorú pripravujete na polievku.

Zdroj: Shutterstock
​Najlepšie varianty krémovej polievky: tekvicová s jadierkami, zemiaková s jarnou cibuľou, brokolicová s nivou, zelerová s jablkom, karfiolová s tahini a koriandrom, batatová so zázvorom, kukuricová s čedarom a hrachová s mätou.

Phở

V centre pozornosti už roky, dokonca aj u nás, a to nielen vďaka rastúcemu počtu vietnamských jedál, bufetov a reštaurácií, ale aj vďaka skutočnosti, že horúca kosť a vývar sú síce vzdialené, ale blízke našej verzii. Pre začiatočníkov odporúčame klasický Hanojský štýl, ktorá je svetlejšia, ľahšie tónovaná polievka. Pre pokročilých konzumentov Pho je tu variant Saigon, ktorý obsahuje ešte viac zeleného korenia (napríklad koriander, thajská bazalka) a sójové klíčky.

Zdroj: Shutterstock

​Ak sú správne pripravené, obe prinášajú úžasne komplexné a čerstvé chute, mäso sa v nich rozpadáva a určite nasýtia na pol dňa a zároveň pomôžu zmrznutému telu. Mnoho bufetov ponúka aj normálnu porciu, ktorá je stále väčšia ako klasická dávka slovenskej polievky, ale veľké polievky môžu mať až jeden liter. Nestačíme Vietnamcom ďakovať za ich kreativitu pri vymýšľaní tejto fantastickej pochúťky počas francúzskej okupácie!

Špecialita v zahraničí: Keďže cesta do Vietnamu je relatívne ľahšia a lacnejšia - v porovnaní s minulosťou - v Hanoji už nájdete skôr turistické verzie. Zarytí fanúšikovia Pho tvrdia, že tie najlepšie polievky nájdete v Ho Či Minovom meste.

Ramen

Je ramen z Japonska alebo Číny? Jeho pôvod je stále diskutabilný, ale poznáme mnoho jedál, ktoré si vďaka svojej poularite privlastňujú viaceré krajiny. Nechceme preto vstúpiť do týchto japonsko-čínskych sporov  o pôvod, prvý dúšok lahodnej polievky rozptyľuje všetku hmlu.

Zdroj: Shutterstock

​Obsahuje množstvo vzrušujúcich a zaujímavých prísad, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od regiónu. Miso, sója, bravčové kosti sú tie najobľúbenejšie a môžu sa veľmi líšiť v chuti od základného mäsa. Preto sa niekde varí tmavší a hustejší ramen, inde je svetlejší a menej výrazný. Jeho srdcom sú cestoviny na báze pšeničnej múky, ktorá sa oplatí vyberať paličkou a potom pomocou hlbokej lyžice alebo vypiť bohatú šťavu.

Špecialita v zahraničí: Otcom všetkých ramenistov je Ichiran, ktorého história siaha až do šesťdesiatych rokov vo Fukuoka. Dnes sa Ichiran hojne vyskytuje nielen v Japonsku, ale aj v Spojených štátoch, kde pracuje výlučne na báze tonkotsu (bravčová kosť). Iba v New Yorku môžeme navštíviť tri takéto prevádzky.