Spoločnosť Diageo už v októbri 2017 oznámila, že plánuje znovu otvoriť niekdajšiu pálenicu whisky Port Ellen na škótskom ostrove Islay. Tá bola zatvorená ešte v roku 1983. Dnes svitá na lepšie časy a projekt má za sebou ďalší úspešný míľnik.

Je ním stavebné povolenie, ktoré Diageo získala od mestskej rady v Argyll & Bute. S výstavbou a prestavbou pôvodných objektov sa teda môže onedlho začať.  Zaujímavosťou je, že obnovená pálenica plánuje kombinovať tradičnú výrobu whisky s experimentálnym moderným poňatím jej produkcie. Tomuto cieľu prispôsobuje aj výstavbu.

Zdroj: Diageo

​Kombináciu tradície a moderny plánuje realizovať dvomi cestami: Prvou je renovácia pôvodných historických budov, ako sú dominantný objekt s pagodou a sklady na dozrievanie whisky neďaleko pobrežia a tiež výstavba úplne novej budovy na destiláciu. Druhou je samotná výroba whisky. Budú na ňu slúžiť dva tradičné destilačné kotly, ktoré budú kópiou tých niekdajších, pôvodných, a tiež dva úplne iné, netypické menšie destilačné kotly, ktoré sa budú zase využívať na alternatívnu výrobu whisky experimentálneho charakteru.

Zdroj: Diageo

​Diageo už na splnenie svojich plánov najala aj renomovaného odborníka, ktorým je Georgie Crawford. Ten kedysi pôsobil v pálenici Lagavulin, onedlho povedie znovu otvorenú destilérku Port Ellen ako jej Master distiller. A čo na túto výzvu hovorí? Ide podľa neho o jedinečný projekt, ktorý má za cieľ oživiť niekdajšiu legendu vo svete whisky. A nielen on sa teší na to, kedy z destilačných kotlov v novej pálenici začne tiecť prvý destilát, ktorý bude následne niekoľko rokov odpočívať v dubových sudoch na pobreží Atlantiku.

Zdroj: Diageo

​Na novú Port Ellen už čakajú aj tisíce fanúšikov whisky po celom svete. Na prvý glg si nielen oni, ale aj my ešte niekoľko rokov počkáme.

Zdroj: Diageo

​Obnovenie pálenice Port Ellen je súčasťou veľkej investície spoločnosti Diageo v hodnote 35 miliónov libier. V tomto balíku je zahrnutá aj renovácia pálenice Brora, ktorá tiež patrí do konglomerátu Diageo.